Connect with us

Featured

32. ROĐENDAN ŽRK MLADI RADNIK

Do početka nadmetanja u Super A ligi za rukometašice ostalo je još 14 dana. U prvom kolu novi član Super A lige Mladi radnik iz Radinca gostovaće u Boru, a nedelju dana kasnije u debiju pred svojim navijačima ugostiće ekipu Zaječara. Iako su pripreme za istorijsku sezonu u najelitnijem rukometnom takmičenju privode kraju, u ovom klubu znaju da obeleže značajne datume. Tako je povodom 32-og rođendana kluba organizovano odmeravanje mladih snaga Mladog radnika i Udarnika iz Lozovika. Na terenu OŠ Ivo Andrić defilovale su devojčice rođene 2008. i 2009. godine.

Rezultat je naravno bio u drugom planu. Devojčice su se lepo družile i pokazale da u oba kluba stasavaju devojke koje će jednog dana da zamene seniorke u svojim timovima.

Mladi radnik počeo je sa radom u februaru 1988. godine, kao rukometna sekcija u OŠ „Ivo Andrić“ u Radincu. Tu prvu generaciju činile su devojčice rođene 1973. i 1974. godište.
Kao rukometni klub „Mladi Radnik“, registrovan je 22.09.1988. godine, kada je i započeo sa takmičenjem u Okružnoj Braničevskoj ligi.
Prvi predsednik kluba bio je Svetislav Rajčić a sekretar kluba Kuzmanović Dragi,treneri Živomir i Prvoslav Nikolić, i Ilić dr. Dragan, koji su ujedno i bili osnivači ovog kluba.
Klub je za prve tri godine postojanja prelazio iz ranga u rang sve do Prve Srpske lige gde je igrao sve do 1998. godine. Te godine klub ulazi u Drugu ligu SRJ, grupa Srbija, gde je igrao sve do 2003. godine, kada istupa zbog finansijskih problema i vraća se u Srpsku ligu. Sve svoje utakmice tada, kao domaćin, igrao je u Sportskoj hali u Kovinu. Od 2011. godine, klub postaje član Prve rukometne lige Srbije, najpre grupe Istok, da bi nas od sezone 2012/13, vratili u grupu Centar.

U prve dve sezone u Prvoj ligi klub je bio 5-ti odnosni 7-mi na kraju takmičarskih sezona. U sezoni 2015/16, klub je završio kao prvoplasirana i izborio plasman u SUPER „B“ ligu Srbije , što predstavlja prvi stepen rakmičenja
Za sve ovo vreme u klubu je radila i škola rukometa iz koje smo stalno popunjavali seniorsku ekipu. Procenjuje se da je za ovo vreme postojanja, kroz klub prošlo više od 600 deteta, uglavnim iz  Radinca, ali i Lipa, Ralje, Vranova, 25. maj, a bilo je devojčica iz gradskih mesnih zajednica.
Kao potvrda dobrog rada Škole rukometa, Mladi radnik se diči titulom prvaka Srbije, koju su devojčice rođene 1997. i mlađe, osvojile na državnom prvenstvu 2010, godine, da bi sledeće godine ta ista ekipa bila drugoplasirana. Iz te generacije, četiri devijčice, povremeno su pozivane na reprezentativa okupljanja.


Takođe, ekipa devojčica rođenih 2007. i mlađe, je na nivou Centralne Srbije, ubedljivo bila prva ali nije bilo zvršnice državnog prvenstva zbog Covid-a.
Uspeh seniorskog sastava je plasman u Super B rukometnu ligu Srbije i on je ostvaren posle sezone 2015-16. u sezoni 2017-18, vraćen u Prvu ligu, zbog nedostatka sredstava, da bi kroz baraž pred sezonu 2019/20, ponovo izborio Super B ligu. Trenutno smo članovi Super A lige.
U klubu su ponosni što su se za sve ove godine oslanjali uglavnom na sopstvene snage, ponikle u Školi rukometa.

Više puta klub je proglašavan za najbolji sportski kolektiv u Gradu, a bilo  je dosta članica kluba koje su birane kao najbolje sportistkinje grada.
Kroz ovaj period postojanja kluba, od trenera koji su ostavili trag u klubu su: Živomir Nikolić, Prvoslav Nikolić, Darko Šulkić, Branko Vukosavljević i najupečatljiviji kao trener Jovica Petković i Miroslav Urošević, Duško Petrović.
Od igračica koje su se afirmisali i klubu i karijeri nastavili u drugim klubovima su Itana Sekulić (Danska), kao i mnogo igračica koje su igrali u našim elitnim ligama.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Featured