Već sedam godina unazad Smederevo je krajem avgusta rukometni centar Evrope. Tako je bilo i ove godine. Sedmi međunarodni turnir Trofej Smedereva okupio je ove godine 105 ekipa iz 14 zemalja Evrope i Afrike. Nešto manji boj nego prošle godine ali je zato, kako kaže većina učesnika, konkurencija bila znatno jača. Mnogo kvalitetnih timova borilo se za naslov najboljeg u svojim kategorijama.

Najvažnije od svega je da je rukomet pobedio i da su se Smederevo, Smederevci i RK Smederevo predstavili u najlepšem svetlu.

Prve ekipe počele su da dolaze u Smederevo početkom prošle nedelje, a već u četvrtak za sve učesnike turnira održana je pena parti na glavnom Gradskom trgu. Više od dva sata trajala je zabava na trgu u kojoj su uživali ne samo gosti našeg grada već su priliku za malo zabave  potražili i naši mlađi sugrađani.

 

Dan kasnije na istom mestu održana je ceremonija svečanog otvaranja. Kao i prethodnih godina, povorka sačinjena od ekipa učesnica turnira krenula je ka Gradskom trgu od Francuske kape predvođena bubnjarima Dragoljuba Đuričića. Na jednom mestu našle su se zastave gotovo svih država bivše države (izostali su samo Makedonci iz samo njima znanih razloga), zatim komšija iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Estonije, Ukrajine, Rusije, Tunisa, Velike Britanije i Francuske.

Kada su se uz zvuke bubnjara postrojile ekipe učesnice prisutnima se obratio član Gradskog veća zadužen za sport Saša Branežac.

Želim Vam prijatan boravak u našem gradu koji je zajedno sa Nenadom Martićem uradio sve da se ovde prijatno osećate. Imam dve poruke. Najpre našim sugrađanima koje molim da učine sve da se naši gosti lepo osećaju u Smederevu, a gostima da ostvare što bolje rezultate na sportskim terenima i da iz Smedereva ponesu lepe uspomene.

Čovek koji već sedam godina rukometnu Evropu seli u Smederevo, Nenad Martić nije krio zadovoljstvo onim što vidi na trgu. Pozdravljajući prisutne, posebno se zahvalio gostima iz Tunisa, Francuske i Rusije.

Veliko mi je zadovoljstvo što smo ponovo zajedno. Uradili smo dobar posao i nadam se da ćete se lepo osećati u Smederevu. Želim vam lep provod, dobre rezultate i da stvorite nova prijateljstva. Proglašavam turnir otvorenim – rekao je Martić, a onda je usledio vatromet kojim je zvanično počeo 7. Trofej Smedereva.

Po tradiciji, dan pred završetak turnira organizovano je druženje za trenere i sve one koji su bili zaduženi da ovogodišnja rukometna manifestacija protekne u najboljem redu.

Mečevi za plasman igrani su u nedelju, a najviše uspeha imali su ekipe iz Mađarske, od naših ekipa najviše je pokazao Dinamo iz Pančeva. Veliko iznenađenje za sve učesnike predstavlja nastup rukometašica iz Velike Britanije. U borbi za treće mesto manje od deset sekundi delilo ih je do  pobedničkog postolja. U penal seriji položili su oružje pred slovenačkom Vrhnikom. Što se Smederevaca tiče, definitivno su mogli bolje. To se pre svega odnosi na starije ekipe. Stvar su donekle „izvadile“ mlađe kategorije u mini rukometu koji je igran u sali OŠ dr Jovan Cvijić.

Turnir je završen u nedelju u kasnim popodnevnim satima. Idealna prilika da se obavi kraći razgovor sa Nenadom Martićem.

Iako tek sledi analiza svega onog što je urađeno, Martić je istako svoje zadovoljstvo urađenim na Trofeju, uz napomenu da i ove godine nije izostala pomoć grada koji je bio glavni pokrovitelj manifestacije.

  • Mislim da nema nezadovoljnih. Ove godine smo otišli korak dalje. Preko viber grupa koje smo imali, fejsbuk stranica i naravno našeg sajta svi su u trenutku mogli da se informišu o svemu što im je trebalo. Tu je najveći posao urađen. Info pult je radio besprekorno, ekipe su imale obezbeđen prevoz koji nije kasnio, pre svega mislim za utakmice koje su igrane u Kovinu. Tu je napravljen ozbiljan iskorak u odnosu na prošlu godinu. Hrana, kvalitet ishrane i usluga bili su na najvećem mogućem nivou. Zbog toga sam vrlo srećan jer smo prošle godine imali ogroman problem sa hranom. Želeli smo da uposlimo našu Ekonomsku školu i Grand restoran ali nismo bili zadovoljni urađenim. Ove godine smo taj problem rešili sa našim ljudima koji hoće da rade i da urade posao kako treba…

Ove godine nije bilo ekipa kao na šestom Trofeju. Međutim, većina učesnika smatra da to nije imalo uticaja na sam kvalitet jer je bilo mnogo dobrih sastava. Da li je to slučaj ove godine ili se možda na neki način turnir profilisao kao manifestacija na koju će ubuduće dolaziti jači timovi?

  • Možda je samo slučaj, a sa druge strane sam priželjkivao manji broj ekipa. Razlog je veoma prost. Moji saradnici i ja poprilično smo se istrošili ove godine u kojoj smo organizovali nekoliko velikih manifestacija. Nismo imali ni jedan jedini incident tokom turnira iako su nam ovde bile ekipe iz Hrvatske, ekipe iz muslimanskih zemalja… Radujem me što smo tokom trajanja turnira bili u prilici da vidimo radost, ljubav prema rukometu, osmehe, pomalo tuge, a sve je to bit onoga što smo želeli da postignemo. To nam daje snagu da sledeće godine budemo još bolji i siguran sam da ćemo sledeće godine biti bolji nego ove.

Smederevski ljubitelji rukometa bili su u prilici da vide ekipe iz radnih delova Evrope i sveta. Međutim, mislim da nema mnogo onih koji znaju da se u Velikoj Britaniji igra rukomet.

  • Britanci su mnoge iznenadili svojim kvalitetom. Većinu utakmica bili su ravnopravni sa svojim rivalima. Malo im je nedostajalo da osvoje bronzu. Vodili su pet sekundi pre kraja kada su Slovenke izjednačile i odve utakmicu u sedmerce. Tu se videlo neiskustvo ekipe iz Velike Britanije. Oni dosta ulažu u rukomet, to više nije ona Britanija koja nema pojma šta je rukomet. Rastu u jedan ozbiljan Savez, ulažu dosta u infrastrukturu, u stručni kadar… Oni su oduševljani smeštajem i ishranom i onim što su videli u Smederevu u proteklih nedelju dana. Bili su prilično rezervisani pre dolaska u Smederevo. Već sada su nam najavili da sledeće godine dolaze sa dve muške i dve ženske selekcije. Što se Francuza tiče, mislim na Pari sen Žermen, oni se ovde osećaju kao kod svoje kuce. Možda nisu došli sa kvalitetnim ekipama ali oni su ovde došli da uče i da uživaju. Ipak, od stranih ekipa najviše su prikazali Mađari. Došli su sa dve ekipe, Bekeš i Ferencvaroš. Poznato rukometno ime, ekipa Ferencvaroša je prvak Mađarske je prvak u 2005. godištu i to su pokazali u Smederevu. Najavili su ponovo dolazak 2020. godine. Sve to na neki način potvrđuje da smo uradili dobar i ozbiljan posao i da smo bili dobri domaćini.

Verovatno se već sada razmišlja šta i kako sledeće godine­?

  • Čini mi se da ću ovog puta drugačije da radim sa ekipama iz Srbije. To znači da ću limitirati broj ekipa iz Srbije. I za njih će turnir biti pozivnog karaktera. Neki ljudi i ekipe ne zaslužuju ovakav turnir i da budu deo Trofeja. Pojedinci su nam otkazivali učešće noć pred početak turnira. To više nećemo da dozvolimo. Sa druge strane, mislim da ćemo sledeće godine učiniti sve da napadnemo rekord iz 2018. godine kada smo imali 160 ekipa.

 

 

UTISCI SA AKTERA SA TROFEJA SMEDEREVA 2019. GODINE

  • Možda najbolji turnir do sada. U smislu organizacije, pre svega, ali i konkurencije. Možda je bilo manje klubova ali su svi bili kvalitetni. Turnir je definitivno podigao lestvicu više. Sada smo bili četvrti i to je neuspeh za nas. Mislim da smo podbacili – kaže Zoran Čubrilo trener RK Beograd.
  • Ovo nam je druga godina da dolazimo u Smederevo na Trofej. Turnir je jako kvalitetan uz veliki broj ekipa puno dece. Došli smo sa dve ekipe, 2004. i 2006. godište i obe su takmičenje završile na prvom mestu – reči su trenera Dinama Miloša Vujića.
  • Mi smo generalno zadovoljni urađenima u Smederevu. Treniramo već skoro mesec dana i ovo nam je dobor došlo za sticanje iskustva. Srećni smo osvajanjem trećeg mesta jer je to u ovom trenutku naš domet. Što se turnira tiče impresije su iste, sve je odlično organizovano i sve je funkcionisalo besprekorno – smatra Miloš Zdravković trener mlađih kategorija RK Partizan.
  • Mi smo treći put u Smederevu. Imali smo nekoliko dobrih utakmica na Trofeju i devojke su uživale u vašem gradu. Organizacija je odlična, Nenad je sve uradio na najbolji način. Možda je malo bio problem sa sudijama ali ništa strašno – reči su Marius Maročiko trenera RK Fagaras iz Rumunije.
  • Mi smo stari gosti ovog turnira. Dolazimo već treći put u Smederevo jer nam je dobro. Ove godine smo napravili najbolji rezultat ulaskom u finale sa generacijom 2004. godišta. Igrali smo i sa generacijom 2006. godine i definitivno odlazimo zadovoljni iz Smedereva. Domaćini se jako trude i ove godine su, primera radi, obezbedili mnogo bolji smeštaj. Mnogo hvala Nenadu i njegovom timu koji su se stvarno potrudili da nam stalno budu na raspolaganju. Vidimo se sigurno sledeće godine – najavljuje trener Rudana iz Labana iz Hrvatske.
  • Prvi put smo u Smederevu i oduševljeni smo. Sve je lepo i dobro organizovano. Došli smo sa tri selekcije i doći ćemo opet sledeće godine – naglašava Boštjan Zavrsnik trener ŽRK Izola iz Slovenije.
  • Sve je super od smeštaja, hrane, organizacije utakmica, konkurencije. Sa suđenjem su jako zadovoljni. Dolazimo sigurno sledeće godine – kaže Natalija Stecenko gošća iz Rusije iz RK Krasnodar.
  • Zadovoljni smo osvajanjem četvrtog mesta na turniru u Smederevu. Da budem iskren nismo ni očekivali da ćemo slaviti u polufinalu. Malo smo razočarani jer smo mogli da pobedimo ekipu iz Estonije. Danas smo propustili priliku da pobedimo ekipu iz Slovenije što bi bilo veliko dostignuće za moje devojke. Ipak je ovo ovde jedan novi nivo rukometa za moje devojke. Ovo je bio savršen turnir za nas – smatra trener kadetske ženske reprezentacije Velike Britanije Bil Bejli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *