Osvajanjem trećeg mesta na 30. jubilarnom državnom prvenstvu na ergometrima, koje je održano po klubovima, zbog aktuelne situacije sa korona virusom, Veslački klub Smederevo potvrdio je dobar višegodišnji kontinuirani rad u svim selekcijama. U jednom od najstarijih kolektiva u našem gradu ističu da su zadovoljni rezultatima, ali su uvereni da svi koji su nastupili nisu dostigli svoj maksimum.

Godinama smo u vrhu srpskog veslanja i moramo da budemo zadovoljni plasmanom na treće mesto. Da su sa nama bili seniori, koji se pripremaju u Atini, verovatno bi bili drugi u generalnom plasmanu. Naravno, ovo nije pravdanje, rezultat je odličan jer smo nastupali sa podmlađenom ekipom. Očekujemo od svih  još bolje rezultate u godinama koje slede – ističe Luka Đorđević jedan od trenera u VK Smederevo i nekadašnji veslač ovog kluba.

Svojevremeno, 70 i 80 godina prošlog veka veslačice su bile sastavni deo VK Smederevo. Usledile su godine, pa i decenije rada kluba bez devojaka. Pre nekoliko godina doneta je odluka da se ponovo posveti pažnja devojčicama i ta odluka ubrzo se pokazala opravdanom. Milica Mladenović kadetkinja VK Smederevo osvojila je zlato u svojoj kategoriji obaranjem državnog rekorda starog 21 godinu. Velika nada smederevskog veslanja dominantno je stigla do titule prvakinje, kojoj se potajno nadala, ali o obaranju rekorda nije ni pomišljala.

Počela sam da treniram veslanje pre četiri godine. Otac mi je nekada trenirao i želela sam da se oprobam onog trenutka kada su iz kluba došli u našu školu i pitali ima li zainteresovanih. Dosadašnji najbolji rezultat mi je plasman na Balkansko prvenstvo prošle godine, a imam i nekoliko titula sa državnih prvenstava. Dobro smo trenirali i spremno smo dočekali prvenstvo. Očekivala sam prvo mesto ali rekordno vreme ne. Nadam se da će održati dobru formu tokom ove sezone, a iskreno se nadam da ću za dve godine uspeti da se nađem na Evropskom prvenstvu za juniore – nada se Milica Mladenović kojoj, prema njenim rečima, najviše prija skif.

Činjenica da je Milica postavila nacionalni rekord i da je prva Smederevka kojoj je to pošlo za rukom govori sama za sebe. Međutim, podatak koji smo dobili od Luke Đorđevića dodaje još veću težinu njenom rezultatu.

Ona je postavila rekord za devojčice do 16 godina, ali bila bi najbolja i da se trkala u konkurenciji devojaka do 18 godina i seniorki B do 23 godine. To znači da je ona u ovom trenutku najbolja veslačica u zemlji na ergometrima. Odlično je cela grupa trenirala u pripremnom periodu, svi su bili posvećeni i, što je još važnije, redovni na treninzima. Sve to je donelo napredak na prvom ovogodišnjem zvaničnom takmičenju. Projekcije su bile još brža vremena, ali pošto se radi o deci nismo želeli da forsiramo – ističe Đorđević.

Najzapaženiji rezultat ostvarila je Milica Mladenović, ali bilo je još veslača koji su svojim rezultatima skrenuli pažnju na sebe. To je posebno apostrofirao Luka Đorđević.

Seniori nisu bili sa nama, ali su zato seniori B bili odlični. Marko Torbica je bio najbolji, a Konstantinu Šujiću je zamalo izmaklo treće mesto. Treba reći da je njemu ovo prva godina u konkurenciji seniora do 23 godine. U konkurenciji kadeta Lazar Živković  je bio četvrti, ali je i on godinu dana mlađi od ostalih. Od njega naredne godine očekujem zlato. Kod pionira, daleko ispred ostalih bio je Jovan Marković i postavio je drugo najbolje vreme u istoriji pionirskog veslanja u Srbiji – nada se Luka Đorđević.

Zbog Olimpijskih igara ove godine kalendar takmičenja je pomeren za mesec dana unapred. Obično je prvenstvo na ergometrima bilo krajem februara ili početkom marta. Tako će i prvi izlazak na vodu uslediti nešto ranije.  Već krajem marta kadeti Smedereva ćenastupiti na tradicionalnoj regati u Zagrebu. U zavisnosti od vremenskih prilika, Luka Đorđević ne isključuje mogućnost odlaska na pripreme van Smedereva, ali na teritoriji Srbije, jer je procedura za odlazak u inostranstvo, zbog pandemije, poprilično poremtila planove većini klubova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *