Rukometašice Mladog radnika godinu dana su bile najbolje rangirani tim Smedereva. U sezoni 2020-2021 izborile su plasman u elitu ženskog rukometa. Nedavno su završile takmičenje na poslednjem mestu sa 4 osvojena boda, što znači da ćemo iz sledeće sezone ponov gledati u Super B ligi Srbije. Za ekipu čiju okonsicu čine devojke iz Radinca i okoline to je bio ogroman uspeh. Iza njih i stručnog štaba je sezona u kojoj su bili u prilici da se ogledaju sa najboljim rukometašicama koje trenutno igraju u Srbiji. Devojke jesu ispale iz lige, ali se nisu obrukale. Na svakoj utakmici su davale maksimum i često su mučile rivale do poslednjih nekoliko minuta. Zato devojkama Jovice Petkovića, njemu i stručnom štabu treba odati jedno veliko priznanje, pogotovo ako se ima u vidu da su bili jedina ekipa u Super A ligi koja je došla iz jednog prigradskog naselja. Otuda i ne čudo što trener ovih devojaka, Jovica Petković, nije nezadovoljan učinkom svojih izabranica.

Ispali smo sa samo četiri osvojena boda. Na prvi pogled neko bi pomislio neuspeh. Međutim, pošto smo sa gotovo istim sastavom preskočili dva ranga takmičenja, očekivali smo veću podršku grada za dovođenje dva do tri igrača kako bi mogli da, koliko toliko pariramo ekipama iz donjeg dela tabele. Da nam je to pošlo za rukom mogli bi ravnopravno da se borimo sa ekipama. To pokazuju naši rezultati, Znali smo, pred početak sezone, da ćemo za opstanak da se borimo sa Zaječarom, Borom, Novom Pazovom, Vojvodinom…Nažalost, taj prokleti budžet je takav-kakav je. Imali smo i u Super ligi dva do tri puta manje para od Bora, Inđije, Vrbasa Vojvodine…

U takvoj situaciji mi nismo bili u situaciji da dovodimo kvalitetna pojačanja. Zato smo hteli da dovedemo igrače kakve već imamo u ekipi, da bi imali adekvatnu rotaciju i “dužu” klupu. To se nije desilo, a zbog korone smo prošle godone pet puta počinjali sa treninzima i prestajali. Imali smo zbog toga mnogo neodigranih utakmica i događalo nam se da, sa tako skraćenom rotacijom, igramo tri utakmice za nedelju dana. To ni profesionalci ne bi mogli da uzdrže. Zbog toga su nam se dve igračice povredile. U međuvremenu smo angažovali dve igračice, ali sezona je uveliko krenula, a te devojke nisu stigle ni da se upoznaju sa ostatkom tima. To ne znači da sam nezadovoljan onim što su one pružile – rekao je trener rukometašica Mladog radnika Jovica Petković.

Ovakav ishod šampionata je možda i mogao da se nasluti pre početka Super lige Srbije. Da li je onda, po vašem mišljenju, bio dobar potez ulaska u najviši rang takmičenja.

Da. Morali smo da probamo Super A ligu. Mi smo protiv Bora igrali egal utakmicu više od 50 minuta. Bekament i Radnički iz Kragujevca su ušli u plej of. Mi smo sa njima do 45-50 minuta igrali otvorenu utakmicu. Ako smo sa ovako skraćenom rotacijom mogli protiv ovako jakih rivala da igramo, onda se eventualno dužom klupom, ja sam ubeđen da bi mi opstali u ligi. Ostaje žal što se to nije desilo. Kako je, tako je. Nije smak sveta. Naše je da nastavimo da radimo.

Koliko je devojkama iz Radinca i okoline značilo što su u proteklih godinu dana  mogli da se ogledaju sa najboljim ekipama Srbije?

Po mom mišljenju mnogo. To i jeste bio cilj Uprave i mene kao trenera, da se naše devojke oprobaju i da vide gde su u odnosu na ostale ekipe i igračice iz elite. Posle ove sezone, ubeđen sam da četiri do pet naših devojaka mogu da igraju ovaj rang takmičenja. Naravno, to iziskuje mnogo više rada i treniniranja, ali mi to nismo uspeli da obezbedimo, odnosno da se te devojke bave samo rukometom. Nekoliko devojaka radi, mislim četiri ili pet, a to znači da ne mogu redovono da treniraju.  Zato nam se dešavalo da naše devojke iz prve postave imaju dva do tri treninga nedeljno. U takvoj situaciji nije moglo mnogo da se očekuje. To se osetilo u sedam-osam utakmica, kada nam je u finišu ponestajalo snage i koncentracije.

Aktuelan sastav Mladog radnika, sa oporavljenom Ninom Ninić, ne deluje loše za Super B ligu. Da li se već sada planira eventualni povratak u Super A ligu Srbije.

U ovom trenutku ne mogu da kažem kako će nam izgledati tim najesen. Sve će zavisiti od finansija. Videćemo i koje će devojke iz Radinca ostati u ekipi. Znamo da Milica Petrović neće igrati jer planira proširenje porodice, Slađana Mitrović je počela da radi i pitanje je koliko će moći da se posveti rukometu. Videćemo i sa devojkama sa strane kakve su njihove želje, a šta mi možemo da im ponudimo. Sastav koji smo imali na kraju prvenstva bi naredne sezone verovatno bio u vrhu tabele. Da li ima smisla ponovo pokušati Super A ligu sa ovakvim budžetom i sa brojem treninga koje imamo u Sportskoj hali. Mi smo imali tri termina u hali i dva u školskoj sali u Radincu. Tako ne može da se radi u Super A ligi. Bez prave podrške grada ne bi imalo smisla da ponovo napadnemo viši rang.

Kakav je plan rada do letnje pauze i kada se planira okupljanje za novu sezonu?

Devojke će trenirati još neko vreme jer imamo i drugu ekipu koja se takmiči Prvoj srpskoj ligi.One će biti na okupu do kraja maja, a onda sledi odmor do okupljanja za novu sezonu. Još ne znamo kada ćemo početi pripreme za sezonu 2021-2022.

Uporedo sa prvim i drugim timom. Mladi radnik je ove godine uspeo da sa dve mlađe selekcije obezbedi nastup na državnim prvenstvu. Devojčice do 14 godina su takmočenje završile na osmom mestu, a njihove mlađe drugarice od petak počinje prvenstvo u Adi u grupi sa Juniorom i Vojvodinom.

Iza toga stoji mukotrpan rad mog kolege Aleksandra Adamovića i mene. Sam plasman na prvenstvo Srbije je veliki uspeh za naš klub. Ima u ovim generacijama mnogo talentovanih devojčica. U sastavu prvog tima već godinu dana imamo pet ili šest devojčica od 14 godina. Jedan od razloga je što nemamo dovoljno igračica čak ni za trening, a drugi razlog je sala koja je u Radincu znatno manjih dimenzija. Da bi one videle kako izgleda veliki teren mi moramo da ih dovedemo u sportsku halu da se koliko-toliko naviknu na pravi rukometni teren. Nažalost, devojčice do 12 godina veliki teren vide samo na utakmicama.  Mi treneri odmah uočimo probleme koji se tada pojavljuju na utakmicama. Ali to nas ne sprečava da radimo najbolje što možemo.

Devojčice Mladog radnika u petak počinju prvnstvo države u jednoj od najjačih grupa, sa beogradskim Juniorom i Vojvodinom iz Novog Sada. Prvoplasirana ekipa ide u razigravanje za prvaka države, drugoplasirani tim će se boriti za plasman od petog do osmog mesta, a trećeplasirani za plasman od devetog do dvanaestog mesta.

U međuvremenu, drugi tim Mladog radnika je u derbiju Prve srpske lige u sredu ugostio lidera prvnestva, drugim tim Jagodine, Gošće su potvrdile lidersko mesto i ubedljivo savladale Mladi radnik 2 sa 24:9, poluvreme 14:4. Posle 11 odigranih kola Mladi radnik zauzima treće mesto sa 14 osvojenih bodova. vodi Jagodina sa maksimalnim učinkom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *