Košarkaški klub Smederevo 1953 već godinama proživljava teške trenutke. Od kluba koji je nekoliko godina bio standardan u Košarkaškoj ligi Srbije i koji ima nastup na finalnom turniru Kupa Srbije, došlo se do situacije da klub u poslednje tri godine igra u poslednjem rangu takmičenja, a prošle sezone je zahvaljujući spletu okolnosti dobio  pravo nastupa u Prvoj ligi Srbije iz koje je ponovo ispao. Jedina svetla tačka je nastup juniora KK Smederevo 1953 u Juniorskoj ligi Srbije u sezoni 2020-2021. Ali, to je slaba uteha za veliki broj ljubitelja košarke u Smederevu. Nedostatak finansija je razlog broj jedan za postranje kluba, ali nije jedini. Međutim, nećemo se baviti razlozima za ovakvo stanje. Malo više pažnje posvetićemo novom predsedniku kluba. Posle ostavke dosadašnjeg rukovodstva, dogovoreno je da klub preuzme nekadašnji igrač i trener u ovom klubu Marko Kaplarević.

Dugo si u klubu, kao igrač i trener. Preuzeo si klub u delikatnoj situaciji. Da li je nekada bila teža situacija u Košarkaškom klubu Smederevo 1953?

Ja sam u klubu od 1990. godine. Možda smo sredinom devedesetih prošlog veka bili u sličnoj situaciji. Ipak, nije bilo ovako. Sada smo u problemima u svakom smislu. Najpre u finansijskom, kadrovskom i igračkom, osim u delu koji se tiče mlađih kategorija. Mislim da tu imamo svetlu budućnost. Očekujem da u mlađim kategorijama bude još bolja situacija, ali pred njima su godine i godine učenja i sazrevanja u košarci. Moram da istaknem odličnu saradnju sa ostalim klubovima iz Smedereva. Tu pre svega mislim na Smederevac i Metalac, kao i KK Despot.

 

Šta te je navelo da se prihvatiš ovog posla, reklo bi se rudarskog?

Nisam imao ambiciju da se nađem na ovom mestu, ali se takva situacija napravila u klubu. Ljudi koji su pre mene bili u klubu su se zasitili košarke i ona njih. Naveo me je, pfre svega, rad sa mlađim kategorijama. Ovog leta smo, sa još nekoliko klubova, napravili dobru saradnju i višegodišnji plan za razvoj košarke u Smederevu. Vođen time, rešio sam da, sa saradnicima, probamo da nešto promenimo. Voleo bih da, prvo, vratimo publiku u salu. Sada smo u izuzetno teškoj situaciji i zato nam je da kako-tako izdržimo ove godine. Seniori su odigrali nekoliko utakmica, u sastavu jedino mogućem  ovom trenutku. To su sve Smederevci i većina igra bez novčane nadoknade. Većina je izrazila želju da pomogne klubu i njima svaka čast na tome. Nismo imali sredstava da angažujemo igrače sa strane. Raspolažemo sredstvima koja, možda, mogu da nam omoguće preživljavanje do februara ili marta sledeće godine. Sada, dobrim delom fukcionišemo uz pomoć roditelja. U klubu imamo šest selekcija, imamo trenere, takmičenja za koja trebaju sredstva za putovanja, kotizacje, a ima i dugova koje motramo da rešavamo. Čekamo novi budžet, početkom sledeće godine i nadamo se da će se tu nešto promeniti. Tokom leta bi onda radili na formiranju seniorskog tima. Onda bi probali da se konsolidujemo i da, eventualno, napadnemo viši rang.

Marko Kaplarević je novi predsednik KK Smederevo 1953. Da li se već zna sastav nove uprave kluba?

– Ne. Moramo prvo da održimo skupštinu kluba, a to će se deseti u narednih par nedelja.  Ono što mi želimo je da sve bude transparentno i da sve ima neku validnost. Nećemo ništa da radimo na svoju ruku ili da sve ja odlučujem, niti to želim. 

Mnogo toga zavisiće od saradnje sa lokalnom samoupravom. Očekuješ li podršku sa te strane?

Mi smo i dosada funkcionisali zahvaljujući gradu jer on finansira klub. Na tome samo mogu da im se zahvalim. Koliko je to i zašto je toliko, to je druga priča. Cifra koju smo do sada dobijali, za klub koji ima šest takmičarskih selekcija uz neke ambicije, teško da može da prođe. Nadam se još boljoj saradnji sa gradom. Očekujem da stanu iza nas, a da im mi to vratimo dobrim rezultatima.

Mnogo igrača poniklih u Smederevu sada brani boje nekih drugih klubova. Kada bi se oni vratili, verovatno bi sve drugačije izgledalo.

Imamo, ali to su sve ljudi  koji iimaju svoj život i koji moraju da žive od nečega. Ja sam bio igrač, trener i sada predsednik. Ne znam da li od nekoga mogu da tražim da igra besplatno? Onog trenutka kada budem bio u situaciji da tim igračima mogu nešto da ponudim, tada možemo da razgovaramo. Do tada ništa. Još manje da nešto obećam, a da to ne mogu da ispunim. Povratak Smederevaca u KK Smederevo je jedan od prioriteta. Oni dovode publiku u salu i mislim da bi njihov povratak u KK Smederevo bila prava stvar. U krajnjem slučaju, ako već moramo da damo novac igračima onda neka to budu naši igrači. Videćemo koliko će to biti realno, sa jedne i druge strane. Drugim rečima, ako dođe do toga, sigurno je da ćemo prvo razgovarati sa našim igračima.

Nesumnjivo da je pred Markom Kaplarevićem i njegovim budućim saradnicima težak zadatak. Ne tako davno igrali smo KLS punih šest godina. Gledala se dobra košarka u Dvorani Smederevo. To u ovom trenutku izgleda kilometrima daleko. Svega toga je svestan prvi čovek KK Smederevo ali smatra da, pre svega toga treba još nešto uraditi.

 

KK Smederevo trenutno nema ničeg u vlasništu, ako izuzmemo malo opreme. Jedino što smo imali, a više nemamo je Veslački klub. Pre svega mislim na teren i prostorije. Mi teren koristimo, ali prostorije, gde se nalaze svlačionice i kancelarije više nisu naše. Ja u ovom trenutku ne znam zašto to nije naše. Ne znam ko je to dozvolio, ali pokušaću sve da to bude ponovo baza KK Smederevo.

Novi predsednik KK Smederevo je počeo da igra košarku 1990. godine. Igrao je do 1998. u Smederevu, nakon toga u Električaru, nakon toga usledio povratak u Smederevo, a karijeru je završio u Svilajncu 2002. godine. Tada je postao trener u KK Smederevo i vodio je sve selekcije, od pionorske do seniorske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *