Connect with us

ATLETIKA

LAZAR JOŠ NIJE ISTRČAO SVOJU NAJBOLJU TRKU

Za nešto manje od četiri meseca, naš sugrađanin Lazar Sekulić napuniće 74 godine. To ga ne sprečava da se i dalje, iz godine i godine, dokazuje na atletskim stazama širom Evrope. Ne tako davno, prilikom jednog intervjua sa njim, Lazar je izjavio da je njegova maksima “Trčim dok živim – živim dok trčim”. Veteran Atletskog kluba Smederevo ove godine je istrčao 42 trke. Od toga, šest puta se oprobao na polumaratonima. Trčao je u Svilajncu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Podgorici, Boru i, naravno, na Beogradskom polumaratonu, gde je bio prvi u svojoj konkurenciji. U svojim nogama ima i veliki broj trka na 5 i 10 kilometara.

Oprobao se na Jadovničkom ultramaratonu na 13 kilometara i tu je bio treću u konkurenciji veterana iznad 45 godina. Nisu mu strani ni uspesi na srednjim prigama. Na otvorenom prvenstvu Srbije u Sremskoj Mitrovici bio je prvi na 400 i 800 metara. Sredinom septrembra učestvovao je u Korči u Albaniji na Balkanskom prvenstvu. Braneći boje Crne Gore, okitio se zlatnom medaljom na 2000 metara stipl i srebrnim odličjima na 400 i 800 metara, a na 200 metara je kroz cilj prošao kao treći. Na prvenstvu Srbije u dvorani bio je najbolji na 200 i 400 metara.

Najbolje vreme, kada su polumaratoni u pitanju, ostvario sam u Zrenjaninu krajem maja. Tada sa 21 kilometar istrčao za 01:42:06. Najbržih 10 kilometara istrčao sam u Apatinu. Vreme mi je bilo 51:50. Duplo kraću stazu u Kragujevcu sam prešao za 25:18. U svojoj dosadašnjoj karijeri osvojio sam 378 medalja. Ipak mislim da mogu da budem još bolji. Čini mi se da još nisam istrčao svoju najbolju trku – smatra Lazar Sekulić.

Samo na zvaničnim trkama, ove godine, Lazar Sekulić je istčao više od 120 kilometara. Gotovo da nema grada u Srbiji u kome nije trčao. Da bi sve to izdržao morao je da bude maksimalno spreman. Kako sam ističe, svakodnevno pretrči najmanje 5 kilometara. To znači da Lazar ove godine u svojim nogama ima istrčanih više od 1500 kilometara.

Poprilična kilometaraža i za mnogo mlađe ljubitelje atletike, a ne za Lazara koji uskoro, kako smo rekli na početku teksta puni 74 godine. Sam kaže, ne namerava da stane. Ima još nekoliko trka do kraja godine, a onda počinju pripreme za 2022. godinu. Nada se da će ga zdravlje poslužiti i da će se popraviti trenutna epidemiološka situacija.

Očigledno da Lazaru želja za dokazivanjem ne nedostaje. Uz to, sa nestrpljenem čekamo da kaže da je konačno istrčao svoju najbolji trku.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ATLETIKA