Connect with us

Featured

NAJBOLJI SENIORI SRBIJE POČELI PRIREME ZA NOVU SEZONU

Najbolji seniori Srbije, već skoro dva meseca odrađuju pripreme za novu sezonu. Pauza za najbolje smederevske seniore trajala je samo dve nedelje i oni uveliko treniraju za 2021. godinu i iskušenja koja ih očekuju u, nadamo se, olimpijskoj godini. Osmorica kandidata za sastav reprezentacije Srbije, a među njima su i dvojica smederevskih veslača Aleksandar Filipović i Veselin Savić, rade po klubovima do 5. decembra. Tada sledi selidba u Atinu, a to će umnogome zavisti od situacija sa pandemijom korona virusa,  do 23. decembra. Sa najboljim veslačima Srbije radiće Đovani Postiljone iskusni italijanski stručnjak sa kojim je Veslački savez Srbije produžio ugovor o saradnji na funkciji programskog direktora. Nakon toga slede pripreme u Srbiji do 8. januara kada se ide opet u Atinu do 1. februara, a posle sedmodnevnog boravka u Srbiji sledi ponovo tronedeljni boravak u Atini.  Ono što je novina u celoj priči, kaže Aleksandar Smiljanić trener u VK Smederevo, je pokušaj da se na izbornim regatama koje slede u 2021. godini izbori norma za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine.

Ideja je da Savić i Pivač, zajedno sa Mačkovićem i Vasićem probaju da u četvercu bez kormilara obezbede vizu za Tokio. Njihove pripreme u toj posadi trajaće sve do evropskog prvenstva koje bi, prema sadašnjem kalendaru, trebalo da se održi od 9. do 11. marta. Na tom takmićenju ćemo videti da li je to ekipa koja bi mogla da nastupi u Lucernu na kvalifikacionoj regati od 16. do 18. maja. Dve prvoplasirane posade sa te regate obezbediće plasman na Olimpijske igre. Ukoliko taj četverac ne izbori vizu onda sledi izborna regata koja će odlučiti koji će dvojac dobiti priliku da nastupi na najvećoj planetarnoj sportskoj smotri sledeće godine – nagalašava Smiljanić.

Za razliku od četverca bez kormilara, koji će pokušati da se izbori za put u Tokio samo na regati u Lucernu, Aleksandar Filipović će imati dve prilike za to. Naravno, pod uslovom da se izbori za mesto najboljeg skifiste u Srbiji. U tom slučaju nastupio bi na kvalifikacionoj regati u Varezeu od 5. do 7. marta gde će prva tri čamca izboriti kartu za Tokio. U Italiji će pravo nastupa imati samo skifisti koji nisu izborili normu. Ukoliko tu ne uspe sledi poslednja šansa u Lucernu.

Da bi bilo jasnije, u Varezeu će učestvovati oni koji nisu ispunili normu s tim da predstavnici onih zemalja koji već imaju dve ekipe kvalifikovane za Tokio, takođe nemaju pravo nastupa. To praktično znači da će našem predstavniku biti mnogo lakše da do nmorme dođe u Varezeu – smatra Smiljanić uz nadu da će srpski skifista na ovom takmičenju biti Aleksandar Filipović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Featured