Connect with us

Featured

NEMANjA ADAMOVIĆ I TEHNIČKA ŠKOLA DRŽAVNI PRVACI U STRELjAŠTVU

Nemanja Adamović, učenik Tehničke škole i ekipa ove škole u kojoj su pored Adamovića još i Nemanja Živojinović i Lazar Beljić, na Državnom prvenstvu u streljaštvu, koje je održano juče na vazdušnom strelištu u Sportskom centru Čair u Nišu, osvojili su titule u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji učenika srednjih škola.


Omladinci i omladinke pucali su po 30 dijabola serijskom vazdušnom puškom, a Adamović je zabeležio rezultat od 281 kruga. Drugo mesto pripalo je Iliji Novoviću iz Medicinske škole u Čačku sa 277 krugova, a bronzana medalja članu Streljačkog kluba „Čika Mata“ – Marku Ivanoviću, učeniku Druge kragujevačke gimnazije sa 275 krugova. Ekipno Tehnička škola Smederevo je sa ukupno 813 krugova takođe, osvojila prvo mesto. Pored Adamovića u ekipi su bili Nemanja Živojinović, koji se sa 267  krugova plasirao na 11. mesto pojedinačno, a na trinaesto Lazar Beljić sa dva kruga manje. Drugo mesto ekipno osvojila je Tehnička škola iz Kikinde sa 807 krugova, a treće Tehnička škola „Mihajlo Pupin“ iz Inđije sa 798 krugova. U pojedinačnoj konkurenciji iz našeg okruga učestvovao je još i Marko Stojković, učenik Mašinsko-elektrotehničke škole „Goša“ iz Smederevske Palanke koji se sa 226 krugova plasirao na 42. Mesto. Učestvovao je 61 učenik i 17 škola/ekipa.
U kategoriji omladinki, ekipa smederevske Gimnazije je nastupila u oslabljenom sastavu, pa su članice SD „Smederevo“ zauzele 10. mesto u konkurenciji 15 škola. Najbolji plasman ostvarila je Natalija Tasić koja se sa 272 kruga plasirala na osmo mesto. Anđela Radojičić, učenica smederevske Medicinsko-farmaceutske škole „Sveta Petka“, koja je kao pobednik Okružnog takmičenja stekla pravo učešća u pojedinačnoj konkurenciji na državnom prvenstvu, sa 269 krugova plasirala se na 11. mesto. Preostale dve učenice Gimnazije Teodora Čakarević sa 220 krugova i Katarina Milovanović sa 218 krugova plasirale su se na 52. i 54 mesto. Pojedinačno pobedila je Aleksandra Havran, iz Gimnazije „Branko Radičević iz Stare Pazove, sa 289 krugova. Srebrnu medalju sa 284 kruga osvojila je domaća takmičarka, Natalija Pavlović iz Prehrambeno hemijske škole iz Niša, a bronzanu sa 278 krugova Anja Knežević  iz X Gimnazije „Mihajlo Pupin“ Novi Beograd. Sve tri su članice streljačkih klubova u svojim gradovima. U pojedinačnoj konkurenciji nastupilo je 59 omladinki.
Učenici osnovnih škola pucali su po 20 dijabola. „Smederevo“ je u kategoriji pionira predstavljao Lazar Popović, učenik Osnovne škole „Dr Jovan Cvijić“. Sa 171 krugom plasirao se na osmo mesto. Sa 184 kruga pobedio je Mihailo Kresojević iz OŠ „Petar Kočić“ iz Inđije. Nastupilo je 63 pionira. Ekipno, naš okrug su predstavljali učenici OŠ „Stanoje Glavaš“ iz Glibovca kod Velike Plane, ali nisu nastupili na takmičenju. Pobedili su učenici OŠ „Kralj Aleksandar I“ iz Gornjeg Milanovca sa 536 krugova, drugo mesto osvojila je ekipa OŠ „Petar Kočić“ iz Inđije sa 502 kruga, a treće OŠ „23. oktobar“ iz Sremskih Karlovaca sa 481 krugom. Učestvovalo je 15 ekipa.


U konkurenciji pionirki nismo imali predstavnike ni u pojedinačnoj ni u ekipnoj konkurenciji, a iz našeg okruga učestvovale su učenice iz Smederevske Palanke. Pobedila je Tijana Mijatović iz OŠ „Vuk Karadžić“ iz Čačka sa 184 kruga. Drugo mesto osvojila je Milica Jovanović iz OŠ „Sestre Ilić“ iz Valjeva sa 182 kruga, a treće Una Ćorić iz OŠ „Radoje Domanović“ iz Kragujevca sa 181 krugom. Srna Aranđelović, učenica OŠ „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke, koja je bila predstavnik našeg okruga plasirala se na 45. mesto sa 155 krugova. Ekipno pobedila je OŠ „Mito Igumanović“ iz Kosjerića sa 526 krugova, druga je bila ekipa OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“ iz Prokuplja sa 512 krugova, a treće OŠ „Petar Kočić“ iz Inđije sa 506 krugova. OŠ „Heroj Ivan Muker“ iz Smederevske Palanke, koja je predstavljala naš okrug, plasirala se na 11. mesto u konkurenciji 15 škola.
Takmičenje je održano u organizaciji Saveza za školski sport Srbije, Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje u Nišu  i Streljačkog kluba „Niš 1881“.
Zbog aktuelne nepovoljne epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, i otkazivanja velikog broja međunarodnih takmičenja, na predlog Dragana Donevića, selektora za pušku Streljačkog saveza Srbije, do kraja 2020. godine, biće organizovano pet kontrolnih takmičenja pod nazivom „Susreti šampiona“. Prvo u nizu održaće se u Smederevu u sredu, 28. oktobra. Ovа takmičenjа poslužiće za podizanje takmičarske forme i vežbe finalnog gađanja, a sve u cilju socijalizacije i motivacije seniorske ekipe kroz zajedničke treninge. Po pozivu selektora na ovom jednodnevnom kontrolnom takmičenju iz Streljačke družine „Smederevo“ učestvovaće Veljko Ilić i Anđela Radojičić.
Streljački savez Srbije organizovaće i pripreme juniorske reprezentacije, od 4. do 6. novembra, na vazdušnom strelištu u Smederevu. Na pripremama će učestvovati selekcija na pušci sa 12 takmičara i 4 trenera. Svi učesnici priprema nastupiće i na „Walther Youth Cup-u“, međunarodnom turniru vazdušnim oružjem, koji je prvobitno planiran da se održi od 6. do 8. novembra ove godine u Smederevu. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u regionu, Evropi i Svetu, ove godine jedan od najpopularnijih međunarodnih turnira u regionu, održaće se u skraćenom formatu i samo sa domaćim takmičarima. Strelci u uzrastnim kategorijama do 20 godina takmičiće se jedan dan, 7. novembra, u disciplinama standardnom vazdušnom puškom i vazdušnim pištoljem, a za osvajače medalja previđene su robne nagrade, a novčane za rezultate najbliže svetskim rekordima u obe discipline.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Featured