Kratko je trajalo radovanje smederevskih košarkaša posle pobede nad Slogom iz Kraljeva. Smederevci su poraženi na gostovanju od Trepče iz Kosovske Mitrovice. Utakmica je odigrana u Novom Pazaru i završena je rezultatom 82:77. Sve do polsednjih deset minuta ekipa Ivana Mijatovića imala je kakvu-takvu rezultatsku prednost. Međutim, kada se saznao neverovatan rezultat utakmice u Kraljevu gde je Sloga pobedila ekipu Kruševca sa neverovatnih 135:59, košarkašima Smedereva ponestalo je motiva za dalju borbu. Čak i da su dobili ovu utakmicu, košarkaši Smedereva bi u naredna dva kola morali da jure zaostatak koji trenutno iznosi više od 30 poena. Trener košarkaša Smedereva bio je vrlo ogorčen posle poraza koji je, najverovatnije ostavio njegovu ekipu u Drugoj srpskoj ligi Zapad.

– Potpuni javašluk i neorganizovanost Saveza kada su dešavanja u ovom kolu u pitanju. Morali smo da krenemo na utakmicu u ranim jutarnjim časovima jer nam je rečeno da moramo da idemo do administrativnog prelaza sa Kosovom gde je prvobitno zakazana utakmica. Iako je zbog celokupne situacije bilo očigledno da se utakmica neće odigrati u Kosovskoj Mitrovici. Umesto tamo, odigrana je u Novom Pazaru u 19:30.U toku dana smo saznali da ce se nakon ovog kola liga najverovatnije završiti i da će se aktuelno stanje na tabeli posle ovog kola uzeti kao konačan plasman. Posle pobede u prošlom kolu od osam razlike protiv Sloge Elit znalo se da ce ukupni koš količnik odlučivati pobednika(pre ovog kola imali smo +41 u odnosu na Slogu Elit). Jedino što se nije znalo da će o pobednicima i rezultatima odlučivati sve osim košarke, premiranje drugih ekipa, neshvatljivi rezultati, pritisci raznih vrsta. Sto se same utakmice tiče, posle odlicnog početka, kasnije smo malo pali, nismo se snašli na protivnikovu zonsku odbranu, šut nije služio kako treba, a imali smo i kadrovskih problema jer, uz ranije povređene Jankovića i Stojanovića, nisu mogli da nastupe ni Karličić i Simić, a i kapiten Torbica je igrao povređen i nije mogao da da svoj maksimum.

Utakmica je bila u egalu do pred sam kraj, kada se saznao rezultat iz Kraljeva, gde je domaca Sloga Elit pobedila OKK Krusevac sa 135:59 i tada je postalo jasno da nam je potrebna pobeda od nekih 40-ak poena razlike da bi bili na prvom mestu. To je očigledno uticalo na moje košarkaše što su košarkaši Trepče iskoristili i pobedom završili utakmicu koja im je značila ne zbog sportskih nego i nekih drugih razloga. Nama ostaje da sačekamo definitivnu odluku saveza da li će se. kao što je najavljeno. liga završiti ili možda nastaviti, pa da u poslednja dva kola probamo da nadoknadimo ovo što smo sad propustili. Mada i ako se to desi, a na osnovu dešavanja u ovom kolu, sumnjam da to može da izvede jer, kao sto sam rekao, ne odlučuje košarka nego neki drugi razlozi. Šteta je što je možda propuštena šansa da se vratimo u Prvu srpsku ligu i na taj način dodatno pokrenemo dešavanja u smederevskoj košarci, naročito ove godine kada je grad prepoznao značaj ovog sporta, pa je za košarku odvojeno skoro tri puta više novca nego prethodne godin. Narošito za klubove koji se takmiče samo sa mlađim selekcijama i novoosnovane škole košarke i nadam se da će uz, nesumnjivo, dobar rad u tim klubovima u narednim godinama biti dečaka i devojčica koji će postati dobri seniorski igraći,pošto se nadam da je to zajednički interes svih koji radimo u košarci – rekao je trener smederevskih košarkaša Ivan Mijatović.

Dva dana posle utakmice proglašeno je vanredno stanje na teritoriji Srbije i izvesno je da će trenutni poredak na tabeli odrediti novog člana Prve lige  Srbije. Sada je na tabeli prva ekipa Sloga Elit sa pobedom više i, čak i da se šampionat nastavi, teško je očekivati da će Kraljevčani biti toliko luksuzni da ispuste ovaku prednost u preostala dva kola.

Mnogi se sada sa setom sećaju trenutka kada je Smederevo protiv Sloge na manje od minuta imalo 12 poena prednosti. Da je ostvarena pobeda sa najmanje devet poena razlike verovatno bi se Smederevci borili do poslednjeg trenutka u Novom Pazaru. Ovako, ostaje im samo da žale za propuštenom prilikom, a nama ljubiteljima košarke ostaje da se nadamo da u ovom kolu nije bilo zakulisnih radnji uprkos neverovatnom rezultatu iz Kraljeva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *