Connect with us

Featured

U IŠČEKIVANJU LUCERNA

Evropske kvalifikacije za Tokio i šampionat Starog kontinenta u veslanju su za nama. Smederevskog veslača Aleksandra Filipovića delila je sekunda od najvećeg uspeha u karijeri i plasmana na najveću sportsku planetarnu smotru. Posle samo dva dana na istom jezeru kod Varezea održano je Evropsko prvenstvo na kome se Filipović plasirao u D finale, odnosno u borbu od 19. do 24. mesta. Naravno, posle svega što se dešavalo u kvalifikacijama, bilo je teško očekivati nešto više od Filipovića. To je za SDsport potvrdio i njegov trener Aleksandar Smiljanić.

Aca je iz trke u trku dizao formu u kvalifikacijama za olimpijsku normu. Prvu trku je odveslao onoliko koliko je bilo potrebno za plasman u polufinale. U polufinalu je bez većih problema došao do trećeg mesta i plasmana u finale. Poslednja trka je bila na svetskom nivou. Grk i Rus su od početka vodili bitku ko će biti prvi. Na drugoj strani, Filipović i mađarski veslač su se celu trku smenjivali na trećoj poziciji. Trka je bila u pola dužine čamca. Aca je odlično odveslao, ništa mu se ne može zameriti. To je sport. Idemo dalje. Čeka nas još jedna šansa u Lucernu od 15. do 18. maja. Tamo će biti mnogo teže jer samo dvojica prvoplasiranih dobijaju kartu za Tokio – ističe Smiljanić.

Najveće konkurente u Lucernu Filipović će imati u skifistima Poljske i Belorusije. Smiljanić kao glavnog favorita ističe poljskog skifistu, ali se nada da Filipović može da se umeša u borbu za drugo mesto. Pripreme za Lucern već su počele i posle kratkotrajnog zadržavanja u Smederevo, kandidati za nastup u Lucernu sele se najverovatnije na Srebrno jezero gde će biti do odlaska u Lucern.

Dok se Filipović priprema za popravni u Lucernu, juniori Smedereva sa nestrpljenjem očekuju prvu izbornu regatu za sastav reprezentacije Srbije za nastup na Evropskom prvenstvu 22. i 23. maja u Minhenu. Kandidati za reprezentaciju su ženski dubl skul u sastavu Teodora Stevanovska i Milica Milica Mladenović i Vukašin Vujanović u skifu za kadete.

Zbog Olimpijskih igara, u sezoni postoji jedna poduža pauza za one koji neće nastupiti u Tokiju. Među njima je i Veselin Savić koji se priprema za Svetsko prvenstvo koje će se održati u Šangaju od 17. do 24. oktobra. Pored njega, u Šangaju bi trebalo da se nađe i Aleksandar Filipović. Po završetku Igara odrediće se posade za nastup u Šangaju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Featured