Novi član Gradskog veća kome će glavna obaveza biti briga o sportu, ali i seoskim mesnim zajednicama, Saša Branežac rođen je 1976. godine. Tokom svoje bogate internacionalne karijere branio je boje Smedereva, odnosno Sartida sa kojim je prošao put od najnižih rangova do Super lige. Fudbalski put posle ga je odveo u kruševački Napredak, Čukarički, Sutjesku i Obilić. U inostranstvu je proveo sedam godina. Igrao je u Mađarskoj, Grčkoj, Maleziji, Indoneziji i u Ujedinjenim arapskim emiratima. Aktivno se bavio fudbalom do 2009. godine. Zbogom profesionalnom fudbalu rekao je kada je dobio drugu ćerku. Amaterski je igrao fudbal još tri godine u Kovačevcu članu Beogradske lige sa kojim je osvojio Kup Beograda. Već tri godine nalazi se na čelu Gradskog fudbalskog saveza, a nešto manje od dve godine vodi brigu o Podunavskom fudbalskom savezu. Zbog nove obaveze u Gradskom veću i sukoba interesa podneo je ostavku 24. decembra na mesto predsednika Gradskog fudbalskog saveza. Uskoro će biti organizovani izbori na kojima će biti izabrano novo rukovodstvo GFS. Branežac ne očekuje neke velike promene jer je oformljen dobar tim sa kojima je sve ove godine uspešno sarađivao.

Vodiću brigu o smederevskom sportu u narednom periodu, a do izbora novog člana Gradskom veća, vodiću brigu o seoskim mesnim zajednicama. U resoru mesnih zajednica imam veliku pomoć od strane kolega iz Gradskog veća, a pre svega od zamenika gradonačelnika Bojana Teofilovića, koji je organizovao zajedničke obilaske svih mesnih zajednica sa teritorije grada Smedereva.Ukoliko se odluči da i dalje, pored sporta, vodim brigu o ovom drugom resoru ja ću to prihvatiti. Svi znaju da je sport moja pasija i moja ljubav. Iz tog razloga dobro znam i ljude iz seoskih mesnih zajednica jer su uglavnom svi u rukovodstvima klubova. Mislim, ipak, da najviše mogu da pružim u resoru sporta.
Nekih ranijih godina problem je bilo finansiranje. U poslednje dve godine grad je izdvojio značajna sredstva i sportski budžet je gotovo stopostotno ispunjen. Međutim, rezultati, uz dužno poštovanje prema pojedincima, izostaju, pogotovo kada se govori o ekipnom sportu. Ima li novi član Gradskog veća rešenja za ovu situaciju.
Danas je situacija vrlo jasna. U Smederevu danas nema kluba koji je ostao bez elementarnih sredstava za funkcionisanje i to sa ponosom ističem. Iako grad nije imao usko specijalizovanog člana Veća za sport, u poslednje dve godine, svi mi koji volimo sport i živimo za sport moramo da budemo da budemo zadovoljni. Logično se onda postavlja pitanje rezultata. To je pitanje na kome ću ja sa ove pozicije sigurno insistirati. Moram da kažem da nemaju svi gradovi ovako osmišljen način finansiranja sportskih klubova. Za uložena sredstva iz gradskog budžeta, svi građani Smedereva žele da ta sredstva budu opravdana i kroz rezultate.
Da li i u kolikoj meri rezultati mogu da budu bolji ukoliko se na vreme uradi Strategija razvoja sporta od 2019. do 2024. godine? Drugim rečima, šta bi po mišljenju Saše Branešca trebalo da bude prioritet prilikom izrade Strategije.

Ja sam tu temu tek zagrebao. To naravno, ne može da radi jedan čovek već ozbiljan tim ljudi. Tu bi morali svi koji vole sport da se uključe i da daju svoje sugestije i predloge. Moramo da napravimo ozbiljan plan i strategiju koga ćemo se držati. Ako tako budemo radili siguran sam da rezultati neće da izostanu. Naravno, to ne znači da sada moramo da čekamo četiri godine pa da u petoj nešto uradimo. Strategija mora iz godine u godinu da daje rezultate i da se proverava da li se poštuje. Infrastrukutra je uvek prioritet. Nisam siguran da je sad vreme da ja iznosim neke predloge. Ipak, mislim da je vreme da se završi atletska staza za funkcionisanje Atletskog kluba Smederevo, takođe i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa stadiona. Smederevo mora da ima svoj stadion, imajući u vidu veličinu grada. Ako već imamo ovako lepu halu koja iz godine u godinu organizuje sve više kvalitetnih manifestacija i sportskih dešavanja. Samo u poslednjih mesec dana gledali smo profi meč našeg Nikole Stošića čiji meč je grad maksimalno podržao i takve stvari će grad podržavati i dalje. Bili smo sjajni domaćini i za rukometnu utakmicu Srbija – Tunis. Tu se zahvaljujem svima koji su učestvovali u ovim manifestacijama, a pre svega direktoru hale Ivanu Vučiću. Moram da priznam da nam gode pohvale koje stižu u naš grad posle svake manifestacije.
Imajući u vidu da je sada mesto člana Gradskog veća povereno čoveku iz fudbala, da li to znači da će fudbal biti prioritet i kod Saše Branešca?
Ja fudbal volim najviše, ali ništa manje ne volim sport od fudbala. Fudbal je i dosada dobijao veću budžetski deo jer se radi o najmasovnijem sportu. Nekih značajnijih promena neće biti jer mislim da je budžet bio ravnomerno raspoređen. Ne bih želeo da se narušava nešto što je i do sada funkcionisalo. Moramo da očekujemo rezultate, i od fudbala, kao i od ostalih. Ipak, najviše se očekuje od FK Smederevo za čije funkcionisanje se odvaja najviše sredstava.

Za očekivati je da se Saša Branežac, u skladu sa svojim mogućnostima i ovlašćenjima uključi i u izgradnju zatvorenog bazena, ali i završetak radova na aneksu Sportskog centra koji bi svojim kapacitetima umnogome uvećao sportsku ponudu našeg grada .

Novogodišnja i Božićna poruka Smederevcima
Moja novogodišnja želja je ustvari poruka svim roditeljima da decu upute ka sportu. Pre svega da budu zdravija i sigurno će im sport sutra pomoći da budu ljudi. Deca neka se opredele za sport, a mi smo tu da im klolioko znamo i možemo pomognemo u sportskom obrazovanju zajedno sa svima ostalima koji se bave sportom u našem gradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *