3X3 BASKET KONAČNO U SMEDEREVU – Sport u Smederevu
Connect with us

basket 3x3

3X3 BASKET KONAČNO U SMEDEREVU

Smederevo će 10. avgusta biti domaćin Roda 3×3 prvenstva Srbije u basketu. Na inicijativu Saveza sportova Smederevo, uz veliku podršku grada koji je izdvojio sredstva da se ovaj karavan pojavi u Smederevu i uz saradnju sa Nacionalnim sportskim savezom 3×3 Basket ljubitelji ovog sporta biće u prilici da u našem gradu 10. avgusta vide na delu neke od najboljih ekipa Srbije. Sve one će se boriti za prestiž, plasman na završni turnir roda 3×3 prvenstva Srbije ali i bogat nagradni fond. Predviođeno je da pobednik turnira u Smederevu dobije 120.000 dinara, drugoplasiranoj ekipi pripašće 30.000, a trećeplasiranom večera i sportska oprema Košarkaškog saveza Srbije.

Turnir će se održati na glavnom gradskom trgu sa dva montažna terena, za seniore i juniore, montažnim tribinama i svim ostalim, pratećim, a neophodnim sadržajima. Svi zaintersovani molgu da se prijave na mejl Saveza sportova Smederevo “sdsavezsportova@gmail.com” ili na telefon 0653224037. Rok za prijavu ekipa je petak 9. avgust do 13 časova. Kotizacija po ekipi 5.000 dinarta za seniore, a za juniore 2.000 dinara. Godinama unazad ove turnire širom Srbije organizuje Nenad Tanasijević iz Nacionalnog sportskog saveza 3×3 basket.

  • Roda 3×3 prvenstvo Srbije je već postalo standardno zvanično takmičenje Srbije od 2016. Kao 3×3 format u našu zemlju je stigao još 2012. godine. Danas je on Olimpijski sport i upravo ovakva zvanična liga i sami gradovi koji su u njoj doprinose našoj federaciji da bude prva i da se sutradan bori za Olimpijsku medelju u Tokiju. Opšte je poznato da je naše muška reprezentacija najbolja na svetu ali teže je braniti nego osvojiti. Zato konstantno takmičenje održava konkurenciju naših igrača i federaciji omogućava prvo mesto na svetu što garantuje mesto nosioca na Olimpijskom turniru. Naša liga jedna je od najjačih ako nije i najjača na svetu. To dokazuje i svetska lista timova gde u top 10 imamo čak 4 naša tima… 3×3 karavan krenuo je 20. aprila iz Beograda i obišao mnoge gradove sirom Srbije : Kragujevac, Niš, Novi Sad , Beograd , Paraćin, Lazarevac, Staru Pazovu, Sremsku Mitrovicu , Dimitrovgrad, Suboticu , Aleksinac, Kraljevo , Smederevsku Palanku itd. Preko 34 turnira nalazi se u sklopu lige a veliko finale očekuje se 17. avgusta u Novom Sadu . Šampion turnira u Smederevu, pored vredne novčane nagrade, obezbedjuje plasman na veliko finale Srbije. Naime, naš savez potpisao je ugovor sa FIBA (internacionalnom košarkaškom fedaracijom) o realizaciji projekta – „3×3 Serbia Tour 2019“ kojim naši prvaci imaju zagarantovano učešće na međunarodnim takmičenjima, odnosno uključivanje Srbije u svetski 3×3 tur.  Drago nam je da se i Vaš grad uključio u ovaj karavan. Očekujem veliki broj kvalitetnih ekipa i da će Smederevci moći da prisustvuju dobrim utakmicama. Finalni turnir u Novom Sadu odrediće ko će biti ovogodišnji 3×3 nacionalni prvak koji će reprezentovati Srbiju na master FIBA turniru u Debrecinu 27.i 28. avgusta.

Predsednik Saveza sportova Smederevo Miloš Milosavljević je ideju o organizaciji jednog ovakvog turnira u našem gradu, zahvaljujući razumevanju čelnih ljudi grada, brzo pretočio u stvarnost.

  • Nastavljamo sa organizacijom ovakvih i sličnih manifestacija. Zahvaljujem se gradu koji nam je pomogao i nadam se da je ovo tek početak organizacija ovakvih 3×3 turnira. Znamo da je ovaj sport u ekspanziji, među najboljima smo u Evropi i svetu i mislim da će tribine biti male da prime sve zainteresovane 10. avgusta na Gradskom trgu. zahvaljujemo se i Nacionalnom sportskom savezu 3×3 basket koji je odlučio da ovaj karavan dovede u naš grad. Savez sportova Smederevo neće se zaustaviti na ovome. Pripremamo još nekoliko interesantnih dešavanja već tokom manifestacije “Smederevska jesen”.

Do sada je učešće na turniru u Smederevu potvrdila reprezentacije Kine U 23 u 3×3 basketu,  a vrlo verovatno će se na gradskom trgu pojaviti i ekipa Limana, jedna od najbolji svetskih ekipa u ovom sportu.

More in basket 3x3