Planinarski klub Čelik, ovog vikenda, imao je značajnu akciju, uspon na Rtanj. Planinarska akcija:’’37. Božićni uspon na Rtanj”, održana je 11.01.2020.god., u organizaciji OPSD ”Dragan Radosavljević Zaječar”. Akcija je podrazumevala uspon na Rtanj iz dva smera: severni i južni. Izbor, kojim smerom će se penjati, je lični izbor svakog od planinara. Južni smer je nešto manje zahtevan, jer je uspon nešto blažim padinama, te sa nešto manje uspona oko 1100 m, dok sa severa ima uspona nešto preko 1200 m. Planinari Čelika, koji su u ovoj akciji učestvovali sa 23 člana opredelili su se, većim delom za severnu stranu.

Grupa sever je išla planiranom maršrutom:Motel Balašević – Separacija – Polazak na severnu stranu do prvog vidikovca na 750 mnv, pa onda izlaz na drugi vidikovac 1132 mnv – Izlazak na greben, sedlo 1363 mnv, za završni uspon – Vrh šiljak 1570 mnv- Silazak južnom stranom do naselja Rtanj – Motel Balašević. Grupa jug je išla iz naselja Rtanj sa izlaskom na vrh i povratak istim putem nazad.


Polazak na pešačenje, grupe sever bio je od motela Balašević u 7:50, sa pristizanjem na polazišnu poziciju kod separacije, za uspon severnom stranom, u 8:15 sa pređenih 1,4 km. Dalje šumskim putevima, na kojima je u zasenku bilo pomalo snega do prvog vidikovca na 750 mnv. Kratak predah za pogled i fotografisanje pa potom grebenom sa umerenim vetrom, ali u leđa, tako da nije smetao usponu do drugog vidikovca na 1132 mnv. Vreme uglavnom sunčano, sa brzim prolaskom oblaka koji su povremeno smeteli suncu da obasja kolonu planinara. Ulazi se u četinarsku šumu kroz koju, uskom stazom sa tankim slojem utabanog snega, koji pravi probleme pri kretanju. Ima i pokliznuća čiji rezultat je i pad. Ustaje se i ide dalje. Dolazi se do Sedla na 1132 mnv, pred završni uspon gde je bio jak vetar, vetar koji je smetao pri kretanju. Tako sve grebenom, malo po stazici, malo preko kamenja, posle 4 sata pešačenja i pređenih 7 km, sa usponom od 1200 m izlazi se na Šiljak 1570 mnv, vrh Rtnja. Vreme uglavnom sunčano, a u zavetrini se moglo predahnuti i okrepiti za povratak. Prethodno je obavljeno obavezno fotografisanje. Nazad se išlo južnom stranom, najpre serpentinama do podnožja glavnog uspona , a onda stazom koja vodi ka naselju Rtanj. Ovde je vetar, koji je duvao u leđa pomagao pri kretanju. Pri povratku temperatura se podigla, tako da su se zaostali tragovi snega otopili i na stazama napravili klisku kaljavu podlogu. Podloga koja ne prija, ali tu je da je planinari savladaju. Na najtežim mestima pri silasku bilo je osiguranje pomoću užadi, koja su dobrodošla, da spreče pokliznuća i padove. Dalje putem do naselja Rtanj, gde se stiglo oko 14:30 časova sa pređenih 14,8 km., za one koji su otišli do Hajdučkog kladenca. Želja za pešačenjem nije ovim završena, nastavlja se putem do motela, polazišne tačke, a sada i ishodišne, gde se stiže u 16:30 sa ukupno pređenih 21,2 km. Okrepljenje u motelu i zadovoljstvo posle uspešne akcije. Planinari su se, u večernjim časovima, zadovoljni vratili svojim kućama. Po nezvaničnim, preliminarnim podacima od organizatora u akciji je učestvovalo preko 1000 planinara iz oko 90 klubova iz Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *