Čelni ljudi Olimpijskog saveza Srbije, predsednik Božidar Maljković, potpredsednik Žarko Zečević i sekretar Đorđe Višacki, boravili su u utorak u Smederevu.

Prva destinacija rukovodstva Olimpijskog saveza Srbije bio je Veslački klub gde ih je dočekao predsednik Veslačkog saveza Srbije

Miljan Popović, aktuelni predsednik Veslačkog kluba Smederevo. Tokom posete, Popović je goste upoznao sa istorijatom kluba, potencijalima, trenutnom situacijom i ambicijama jednog od najstarijih i najsupešnijih sportskih kolektiva.

Izuzimajući Đorđa Višackog, nekadašnjeg veslača, reprezentativca naše zemlje, Maljković i Zečević izrazili su zadovoljstvo onim što si videli, pre svega položajem, infrastrukturom ali i voznim parkom koji je u poslednje dve godine značajno obnovljen, uz pomoć grada i Republike.

Rukovodstvo Olimpijskog komiteta Srbije na licu mesta je moglo da vidi osmerac koji je nedavno rashodovan, a na kome su se obučavale generacije smederevskih veslača. Osim toga, videli su i četverac u kome je Boban Ranković veslao na Olimpijskim igrama u Sidneju 1996. godine, kao i ostale čamce sa kojim su smederevski veslači pravili istoriju kluba i srpskog veslanja.

Tokom boravka u Gradskoj upravi prvog čoveka OKS i njegove saradnike primili su gradonačelnik Jovan Beč, njegova saradnica Jasmina Vojinović i član Gradskog veća zadužen za sport Saša Branežac.

Božidar Maljković je naglasio da sadašnje rukovodstvo obilazi gradove po Srbiji i upoznaje sa sportskim prilikama i neprilikama. Istakao je dobru saradnju sa svim lokalnim sredinama, koje su posetili i izrazio nadu da mogu bidi od pomoći i Smederevu.

– Imamo odličnu sa Fudbalskim, košarkaškim, ali i ostalim savezima. Mišljenja smo da malo više pažnje treba da se posveti manjim ili pojedinačnim sportovima. Tu smo da pomognemo gde možemo i koliko možemo. Nadam se da ma mesta i još boljoj saradnji sa Smederevom.

Gradonačelnik Smedereva zahvalio se na poseti i ukratko upoznao goste sa aktuelnom sportskom situacijom u Smederevu iz konstataciju da je za ovu godinu grad izdvojio rekordnu sumu novca.

– Bio sam svojevremeno sportista i sportski radnik i to je razlog više što imam obavezu da pomognem smederevskom sportu. Tu smo da nagradimo najbolje, ali dosta vodimo računa o školskom sportu odakle dolazi baza. Trudimo se da omogućimo što bolje uslove svim sportovima, koliko smo u mogućnosti, od pojedinačnih do ekipnih sportova – rekao je Jovan Beč.

Na priču o ulaganju u sport nadovezao se Žarko Zečević i dodao.

– Bio sam košarkaš, ali sam dosta vremena proveo i u fudbalu, ali to ne znači da ne treba ulgati u pojedinačne sportove. Vi možete da date 50.000 evra u košarku ili fudbal ali to se uglavnom ne primeti. Ako to uložite u pojedinačne sportove oni onda mogu da donesu medalju čak i sa Olimpijskih igara.

Đorđe Višacki često je bio gost Smedereva, najpre kao veslač, a posle i kao funkcioner. Upoznat je sa svim kvalitetima Veslačkog kluba Smederevo.

– Ono što ima ovaj klub ima malo koji klub u Srbiji. Sve preduslove da stvara šampione, što i radi.

Miljan Popović istakao je da sada govori kao predsednik Veslačkog saveza Srbije.

– Imamo intenzivne pregovore sa svima koji brinu o srpskom sportu. Razlog više je predstojeće Evrposko prvenstvo za juniore koje će se održati u Beogradu na Adi Ciganliji. Smederevo će imato dvojicu predstavnika u dvojcu beu kormilara. Već u oktobru nas očekuje Evropsko prvensvo za seniore.

Naš veslač Veselin Savić je sa Pivačem iz grafičara ostvario odlična rezultat na kontrolnim trkama i sa razlogom se nadamo dobrom rezultatu iz Poznanja. Imaćemo i Aleksandra Filipovića u Poznanju ali još nije poznato u kojoj će posadi veslati. Saradnja ne izostaje, kao što nije izostajala i do sada, sa lokalnom samoupravom. Nedavno smo obnovili vozni park, uglavnom od sredstava grada i na tome smo vrlo zahvalni.

Na ovu priču nadovezao se Božidar Maljković koji je pitao Popovića šta u ovom trenutku najviše nedostaje Veslačkom klubu Smederevo.

– Kombinovani četverac bez i skul za juniore za treninge i takmičenja. Za jedan skroman ali dovoljno kvalitetan potrebno je od 17 do 20 hiljada evra – rekao je Popović.

Pvi čovek naglasio je da će pokušati da pomogne u nabavci ovog čamca i još jednom ponudio pomoć lokalnoj samoupravi ukoliko im zatreba.

– Često obilazim gradove u Srbiji i jednom sam bio u prilici da vidim kako su u Čačku promovisali svoj sport. Bilo je vrlo interesantno. Čak su i jedan kanu ubacili u fontanu. Voleo bih da ima više sličnih stvari u našoj zemlji.

Saša Branežac je na to replicirao da već nekoliko godina Savez sportova Smederevo organizuje Dan smederevskog sporta kao svojevrsnu prezentaciju svih sportskih disciplina i klubova koji rade u našem gradu.

– Mislim da je to jedna lepa manifestacija koja na jednom mestu okupi više od hiljadu mladih sportista. Ako želite, bilo bi lepo da se uključite i da je zajedno sa nama održite. Naravno kad se steknu uslovi.

Ovaj poziv sa zadovoljstvo je prihvaćen, ali je istovremeno upućen poziv rukovodstvu grada da poseti Olimpijski komitet Srbije.

Zečević je pitao čelnike grada šta se dešava sa stadionom koji je često posećivao dok je bio funkcioner FK Partizan.

Jasmina Vojinović je istakla da grad čini sve da ovaj sportski objekat postane gradski ili da ga preuzme država. Prvostepena odluka da se stadion stavi pod okrilje države postoji, ali je uložena žalba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *