ALEKSA NIKOLIĆ U FINALU LIGE MLADIH – Sport u Smederevu
Connect with us

Featured

ALEKSA NIKOLIĆ U FINALU LIGE MLADIH

Svoj debi u reprezentaciji Srbije Aleksa Nikolić je obeležio pobedom. U Osijeku je od 29. aprila do 1. maja održan Regionalni kvalifikacioni turnir zone „Istok“ Evropske lige mladih vazdušnom puškom i pištoljem. U sastavu reprezentacije Srbije pištoljem bio je naš Aleksa Nikolić, koji je u ovoj sezoni u Kupu Srbije bio najbolji pionir i kadet, a na Prvenstvu Srbije postao je državni prvak u kategoriji mlađih juniora, dok je u kategoriji kadeta osvojio bronzanu medalju. Naš strelac je nastupio u drugom meču, u kome je protivnik naše reprezentacije bila domaćin Hrvatska. U direktnom duelu sa hrvatskim reprezentativcem Mirkom Balićem zabeležio je pobedu sa 6:2 . Pobede su još u srpskom timu ostvarili Luka Milošević u meču sa Lanom Špireljom sa 7:1 i Eleonora Radulović koja je sa 6:2 pobedila Annu Čukušić. Marta Novović je poražena u meču sa Bruno Žunićem sa 6:2, a naša reprezentacija je pobedila Hrvatsku sa ubedljivom razlikom 21:11. Prethodnog dana Srbija je izgubila od Ukrajine sa 26:6. U sastavu reprezentacije bili su Marko Ninković, Eleonora Radulović, Olga Stojanović i Luka Milošević.  Na kraju je naš tim sa jednom pobedom i jednim porazom sakupio ukupno 27 poena i našao se u generalnom plasmanu na drugom mestu iza Ukrajine, koja je bila prva sa dve pobede i 55 poena, i tako se plasirao na završni turnir Evropske lige mladih vazdušnim oružjem, koji će u oktobru biti održan u Budimpešti. Reprezentacija Hrvatske je bila treća sa 14 poena.


Plasman u finale Lige mladih ostvarila je i selekcija Srbije u disciplini vazdušna puška, takođe sa jednom pobedom i jednim porazom. Reprezentacija u sastavu Aleksa Rakonjac, Aleksandra Havran, Anja Knežević i Uroš Aleksić, izgubila je od Ukrajine sa 22:10. Havran je pobedila sa 6:2, Knežević remizirala, Rakonjac i Aleksić izgubili sa po 8:0. U drugom meču protiv Hrvatske naši su slavili sa 22:10 protiv Hrvatske. Havran i Rakonjac su svoje protivnike pobedili sa maksimalnih 8:0, Ljiljana Cvetković je remizirala, dok je Veljko Janković izgubio sa 6:2. Tako je Srbija iz dva meča sakupila 32 boda i našla se takođe, na drugom mestu koje vodi na finalni turnir. Prva je Ukrajina sa 46 poena, treća Hrvatska sa 18.
Regionu „Istok“ pripada i Rusija, koja izostaje zbog suspenzije ruskih sportista.
Liga mladih je u kalendar Evropske streljačke konfederacije uključena 2009. godine. Srpski strelci su od tada osvojili četiri medalje, sve četiri puškom. U prvoj ligi, 2009. godine, naš tim je je osvojio zlato. U sastavu reprezentacije Srbije koja se 2017. okitila bronzom, a 2018. godine srebrnom medaljom bio je i naš Veljko Ilić.

Na finalnom turniru učestvuju pobednici i drugoplasirani iz svakog od tri regiona („Istok“, „Zapad“ i „Sever“) i dve trećeplasirane reprezentacije sa najboljim skorom (ili samo jedna, ukoliko se domaćin Mađarska ne kvalifikuje po plasmanu). Iz grupe „Sever“ kvalifikovali su se Poljska, Letonija (pištolj), Norveška i Estonija (puška). Takmičenje regona „Zapad“ će biti održano krajem maja.

More in Featured