Connect with us

ATLETIKA

ATLETSKA STAZA U AVGUSTU

Pre osam godina počela je izgradnja atletske staze u Smederevu. Svečani početak radova uveličala je svetska atletska legenda Sergej Bubka. Trebalo je da prođe skoro osam godina i da se konačno na ovaj projekat stavi tačka.

Potpisivanjem ugovora o sufinansiranju radova na rekonstrukciji atletske staze, potpise su stavili direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković i gradonačelnica dr Jasna Avramović, ozvaničen je početak završnih radova na stazi koja bi trebalo da bude završena krajem jula ili početkom avgusta.

  • Dobro se sećam 2012. godine kada je Sergej Bubka udario kamen temeljac za našu atletsku stazu. Posle osam godina privodimo projekat kraju zahvaljujući upornosti Srpskog atletskog saveza i Ministarstva za sport i omladinu. Veći deo sredstava izdvojio je Srpski atletski savez. Grad je na početku obezbedio 3 miliona dinara, a sada smo izdvojili 5 miliona dinara za tartan. Ono što je najbitnije je da će na našoj stazi moći da se organizuju i međunarodna takmičenja – rekla je Jasna Avramović.

U rukovodstvu grada očekuju da će ovu stazu, pored atletičara Smedereva, koristiti i ostali sportisti Smedereva, kao i brojni rekreativci.

– Uspeli smo. Bio je dug put, ali smo na kraju uspeli. Ništa u životu nije lako da se realizuje. Lako je samo kod onih koji znaju da kritikuju, rekao je Slobodan Branković i nastavio.

Mnogi su prozivali grad Smederevo i naš savez. Ovo će biti jedan od prvih projekata koji ćemo uraditi pod novim imenom, jer se od februara ne zovemo Atletski savez Srbije već Srpski atletski savez. Izgradnjom ove staze dobijaju svi građani Smedereva. Za razliku od fudbalskih terena, košarkaških ili odbojkaških hala, koje mogu samo oni da koriste, atletski objekat koriste svi, od preškolaca, školaraca, rekreativaca do aktivnih sportista. Ovo je ulaganje u zdravlje naše dece i naše nacije. Najveću podršku u svemu ovome imali smo od Ministarstva omladine i sporta. Grad učestvuje sa pet miliona dinara, a ostatak, kada bude poznat izvođač radova, obezbediće Srpski atletski savez. Planirano je da izlivanje tartana počne u julu i da krajem jula ili početkom avgusta dobijemo jedan moderan i jednistven sportski objekat u zdanju kakvo je smederevska Tvrđava. Moram da se osvrnem na sve one koji su prozivali grad i mene lično zbog toga što se sve ovo odužilo. Ja sam tada bio obmanut. Mi nikada nismo imali lošu nameru, ali jednostavno nije bilo sredstava i morali su neki drugi projekti da se završavaju. Sada je raspisana javna nabavka i krajem ovog meseca je otvaranje ponuda, a nakon toga i potpisivanje ugovora sa izvođačem radova. Ogromnu pomoć u svemu ovome imali smo od Atletskog kluba Smederevo i predsednika Darka Savića koji se svojim prijateljima i sredstvima završavao mnogo stvari da bi mi sada došli u situaciju da uskoro preko ovog asfalta izlijemo tartan. Ovde su na jednom projektu zajedničkim snagama radili Atletski klub Smederevo, Grad Smederevo,  Srpski atletski savez i Ministarstvo sporta i omladine. Zato će građani Smedereva dobiti jedan od najlepših atletskih objekata u Evropi – naglasio je Slobodan Branković.

Do sada je u izgradnju staze uloženo  35 miliona dinara, očekuje se da će za postavljanje tartana biti potrebno oko 25 miliona dinara. Gradsko rukovodstvo očekuje da će se već naredne godine na novoizgrađenoj stazi održati neko veliko takmičenje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ATLETIKA