BALKANIJADA U SMEDEREVU – Sport u Smederevu
Connect with us

ATLETSKI KLUB SMEDEREVO

BALKANIJADA U SMEDEREVU

74.Prvenstvo Balkana za seniore i seniorke održaće se 26. i 27. juna 2021. godine na nesvakidašnjoj atletskoj stazi unutar smederevske Tvrdjave koja je sagradjena u 15. veku.

Grad Beograd i Smederevo će biti domaćini takmičarima iz 19 zemalja članica Balkanske atletske federacije, koji će okupiti preko 450 atletičara, trenera i oficijelnih lica. Svečano otvaranje planirano je za 26. jun u 15.30 časova.

Prvenstvo Balkana predstavlja jedno od najmasovnijih atletskih takmičenja, koje će služiti kao svojevrsna priprema za organizaciju Svetskog atletskog prvenstva u dvorani, koje će biti održano u martu 2022. godine.

Prisustvo Prvenstvu Balkana potvrdio je predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov, kao i mnoge druge evropske i svetske atletske legende.

Takodje, ovo će biti poslednje takmičenje na kom će atletičari imati priliku da ispune normu ili povećaju svoje bodove na rang listi koja vodi na Olimpijske igre u Tokiju.

Zemlje učesnice: Albanija, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna I Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Gruzija, Izrael, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Turska, Ukrajina, Srbija.

Od stranih takmičara treba istaći Andreasa Vojta koji je austrijski atletičar i koji će trčati na 5000 m, Tihomira Ivanova iz Bugarske koji ima lični rekord u skoku uvis čak 2.31 m, mladog atletičara iz Grčke Emanula Karalisa koji je evropski vicešampion (do 23 godine) u skoku motkom i ima lični 5.71 m, kao i Izmira Smajlaja iz Albanije koji je šampion Evope u skoku udalj sa Evropskog prvenstva u dvorani u Beogradu 2017. godine.

Savezni selektor Edin Zuković pozvao je 20 atletičarki i  18 atletičara u reprezentaciju Srbije za pomenuto takmičenje.

More in ATLETSKI KLUB SMEDEREVO