BOBAN RANKOVIĆ UČESNIKA MASTER REGATE U VELENCIMA – Sport u Smederevu
Connect with us

Featured

BOBAN RANKOVIĆ UČESNIKA MASTER REGATE U VELENCIMA

Boban Ranković, osvajač prve velike svetske medalje za smederevsko veslanje zajedno sa Vujanićem iz Glazgova 1996. godine i učesnik Olimpijskih igara 2000. godine u Sidneju gde je sa četvercem zauzeo odlično sedmo mesto, braniće boje naše zemlje na FISA Master regati u Velencima u Mađarskoj. Regata koja okuplja veterane iz celog sveta okupiće ove godine od 11. do 15. septembra oko 3000 učesnika u različitim veteranskim kategorijama. Već neko vreme Boban Ranković živi u Smederevu sa porodicom i aktivno se priprema za ovo takmičenje. Svoja očekivanja preneo je našem portalu.

Celog života sam u ovom sportu, najpre kao veslač, a posle i kao trener. Ipak, ja nikada nisam prestao da se takmičim. Veslao sam veteranske trke u Americi, ali sada prvi put učestvujem na ovoj Master regati. Ovo mi je, na neki način, priprema za jednu sličnu, ali mnogo veću trku koja će se održati u Bostonu. Spremao sam se za Velence dobra tri meseca. Dobro sam se spremio, veslaću u skifu i trebalo bi da veslam u petak. Prijavljena su 72 skifa. Nema kvalifikacija i naknadnih trka. Svaka je trka finale i onda se računaju vremena. Meni je ove godine zapao i dvostruki evropski prvak u ovoj konkurenciji veslača rođenih od 1978. do 1980. godine. Trka je na 1000 metara i malo je atraktivnija trka od onih standardnih na 2000 metara. Biće vrlo intersantno što garantuje veliki broj učesnika. Ne znam šta može da me očekuje tamo. Dobro sam se spremio ali se protiv ovih rivala nikada nisam trkao. Uz to nalazim se u stazi osam što baš nije najbolje. Interesantno je da sada prvi put veslam u Evropi od 2001. godine kada sam veslao seniorsko prvenstvo sveta za seniore do 21 godine. Na poziv prijatelja Mađara koji živi i radi u Kanadi, veslaću i u njihovom osmercu.

 

Zanimljivo je da će se u Velencima veslati sve discipline, olimpijske i neolimpijske, a biće i mešovitih posada. Još zanimljivije je da je Boban Ranković prvi put veslao u Velencima 1999. godine jer su tada na Srbiju padale NATO bombe.

Interesantno da sam prvi put veslao u Velencima 1999. godine na priprema zbog bombardovanja naše zemlje. Iz Amerike, gde sam bio na studijama, doleteo sam pravo u Mađarsku i otišao na tronedeljne pripreme u Velencima. Znam da je tada bilo fino za treninge. Malo toga mi je toga ostalo u sećanju.

Nakon povratka u Smederevo, Boban Ranković je jedno vreme proveo kao trener u matičnom klubu i jedan je od najzaslužnijih za povratak ženskog veslanja u VK Smederevo. Ipak, odlučio je da oformi klub i, za očekivati je da za nekoliko meseci naš grad dobije još jedan veslački klub.

Da, osnovao sam sportsko društvo i sada je u toku pronalaženje lokacije. Nekoliko mesta je inetresantno na obali Dunava ali još tražim. Ponudiću drugačiji pristup veslanju pa klinci mogu da biraju. Mislim da se klincima i devojčicama koji su radili sa mnom to svidelo. Otvoriću vrata veteranima sve sa željom da naš grad u budućnosti bude još uspešniji. Očekujem početak rada kluba u prva tri-četiri meseca naredne godine. Ali, mislim da je još rano da o otme pričam.

Imajući u vidu upornost i želju za dokazivanjem, koja ga još nije napustila, sa nestrpljenjem očekujemo vesti iz Mađarske, ali i novi klub koji želi da osnuje jedan od najuspešnijih smederevskih veslača.

More in Featured