Connect with us

SAVEZ SPORTOVA SMEDEREVO

DAVOR ŠTEFANEK PREDSEDNIK SPORTSKOG SAVEZA SRBIJE POSETIO SAVEZ SPORTOVA SMEDEREVO

Predsednik i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek i Goran Marinković posetili su danas naš grad i tom prilikom razgovarali sa čelnim ljudima Saveza sportova Smederevo.

Zahvaljujući se na poseti predsednik Saveza sportova Smederevo Miloš Milosavljević upoznao je u kratkim crtama goste sa kakvim kapacitetima raspolaže Smederevo.

Imamo 102 kluba, mnogo različitih sportskih grana, a mislimo da infrastruktura koju posedujemo može da bude interesantna za organizaciju raznih sportskih manifestacija. Ako smo vam interesantni po tom pitanju mi vam stojimo na raspolaganju.

Davor Štefanek, svetski i olimpijski šampion u rvanju, zahvalio se na dobrodošlici i podsetio da je Smederevo 105 grad koji je posetio u želji da se na terenu lično uveri kako funkcionišu teritorijalni savezi, kakvu saradnju imaju sa lokalnim samoupravama i kakvo je stanje sporta.

Obećao sam kada sam došao na ovu funkciju da ću da obiđem sve teritorijalne saveze. Sve je to postalo lakše uz vašu pomoć i podršku kada je za generalnog seketara izabran Goran Marinković. Izabran je pravi čovek za ovo mesto. Bez njega malo toga bi uradili i samo zahvaljujući njemu Sportski savez Srbije funkcioniše na ovaj način. za razliku od preethodnika, čiji rad ne želim da komentarišem, mi radimo malo drugačija i to se, bar ja tako mislim vidi. Vrata Sportskog saveza Srbije svima su otvorena. Kome god treba pomoć, pre svega pravna, stojimo na raspolaganju. Napravili smo jedan dobar tim koji odlično funkcioniše. Ipak, od svega je najbitnije da imamo vašu podršku, jer bez nje sve bi bilo teško.

Generalni sekretar Goran Marinković podsetio je da je želja ove garniture Sportskog saveza Srbije želja da se na terenu uveri kako funkcionišu teritorijalni Savezi i da se lično upoznaju sa ljudima koji vode brigu o njima.

Želja nam je da razmenimo mišljenja i da poboljšamo razvoj sporta na lokalnom nivou. Drago nam je što je sa nama danas i predstavnik lokalne samouprave koga poznajem iz vremena kada smo igrali fudbal jedan protiv drugog. Danas ćemo da vidimo da li i gde ima problema, ako postoje. U suprotnom, gledaćemo da zajedničkim snagama nadogradimo započeto i da u nekoj budućnosti pomognemo svima vama. Imamo dobru saradnju sa ministrastvom sporta i tu možemo  pomognemo.  Znamo da je infrastruktura, kada je reč o hali, izvanredna. Ovo je tek početak, očekujem dogovore i zajednički rad na nekim projektima.

Na pitanje novinara šta je najčešći problem na koji su ukazivali predstavnici teritorijalnih saveza, Goran Marinković je ukazao na novi Zakon o sportu, odnosno popunjavanje aplikacionih listića. Klubovi ne shvataju da je to sada obaveza. Zato je tu Savez sportova koji mora da oceni programe, da odredi kriterijume i da na kraju lokalnoj samoupravi dostavi ocene programa na osnovu čega se dele sredstva. Tamo gde je dobra saradnja sa lokalnom upravom tu nailazimo na minimalne probleme. Tamo gde nema saradnje može da dođe do raznoraznih problema. Tamo gde je bilo razlike u mišljenju između lokalnih samouprava i sportskih saveza, mi bi održali sastanak i situacija bi se posle toga poboljšala. Drugim rečima, shvatili bi funkciju sportskog saveza, naglasio je Marinković.

Saša Branežac, član Gradskog veća zadužen za sport, naglasio je da grad Smederevo ima čime da se pohvali i da je neophodno da se iskoriste svi sportski kapaciteti, pre svega Sportska hala i dodao.

Želimo da razvijamo sportski turizam, jer kad bi zaokružili ponudu sa Sportskom halom, Sportskim centrom i kada bi se završio aneks na Sportskom centru, sve bi bilo drugačije. Uz to, imamo kao grad problema sa smeštajnim kapacitetima jer to umnogome otežava naše eventualno angažovanje sa organizovanjem značajnijih međunarodnih sportskih manifestacija. To je jedan akcenat, drugi je završetak atletske staze u Tvrđavi i na kraju želja nam je da rešimo vlasništvo stadiona Fudbalskog kluba Smederevo.

Učenici OŠ Branko Radičević pitali su Davora Štefaneka šta ga je motivisalo da ostvari takve rezultate poput titule prvaka sveta i zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju.

Ja sam živeo sam do svoje 27 godine i tada sam hteo da ostavim rvanje. Motivacija je bila moja majka koja je plakala i molila da bar još jednu godinu provedem na borilištima. Tada sam obećao da ću dati sve od sebe u tih godinu dana. Posle godinu dana osvojio sam zlatnu medalju na svetskom prvenstvu u Taškentu. Te godine sam osvojio dva turnira, ispao sam sa Evropskog u prvom kolu, nisam odustao i u Taškentu je stigla nagrada. To mi je bio zadatak da dokažem svima, prvenstveno da majci ispunim želju. Na skupštinskom balkonu, posle osvajanja zlata, izašao sam i pred onom gomilom ljudi rekao da ćemo se videti za dve godine na istom mestu. Stavio sam teret na sebe, ali taj teret me je doveo do zlata na Olimpijskim igrama u Riju.

Po završetku oficijenog dela posete, predsednik Saveza sportova Smederevo uručio je skromne poklone gostima uz nadu da će naredni sastanak, koji je najavljen, dati i konkretne poteze u vezi sa poboljšanjem sporta u Smederevu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in SAVEZ SPORTOVA SMEDEREVO