FILIPOVIĆ SE VRATIO IZ ATINE, JUNIORI U KOJČEGIZU – Sport u Smederevu
Connect with us

Featured

FILIPOVIĆ SE VRATIO IZ ATINE, JUNIORI U KOJČEGIZU

Kandidati za sastav seniorske veslačke reprezentacije Srbije završili su prvu fazu priprema za narednu sezonu. Jedini predstavnik VK Smederevo na ovim pripremama bio je Aleksandar Filipović. Zbog povrede, boravak u Atini je propustio Veselin Savić. Po povratku iz Grčke nije bilo vremena za odmor. Vremenski uslovi ne omogućavaju izlazak na vodu, ali zato na ergometrima sve pršti. Tako je bilo i danas na jutarnjem treningu.

Filipović se zadovoljan dosadašnjim formom i tokom priprema u Grčkoj. Mnogo toga ga očekuje u 2020. godine, a pre sve kvalifikacije za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju. Skifisti će imati dve prilike za vizu. Prva je krajem aprila na Evropskim igrama u Varezeu kada se dobijaju tri vize za OI, a druga i poslednja, na tradicionalnoj regati u Lucernu gde se dele dve karte za Tokio.

Sezona je krenula kako treba. Za sada nema problema. Odlično se radi i nadam se najboljem.Očekujem da ove godine ostvarim još bolji rezultat na ergometrima nego prošle kada sam oborio klupski rekord. Sve to se radi da budem najspremniji krajem aprila kada se u Varezeu organizuju kvalifikacije samo za skifiste za odlazak na Olimpijske igre. Uslovi u Atini su bili dobri, izlazili smo često na vodu i sve što je planirano je sprovedeno. Početak je bio malo teži nego obično, ali sam se brzo privikao. U Smederevu ostajemo do 10. januara kada slede nove 15-dnevne pripreme u Turskoj.  Sledi povratak u Smederevo, pa ponovo pripreme u Atini. To je za sada plan, mada postoji mogućnost da i u martu odemo negde na pripreme jer je Vareze krajem aprila – najavljuje Aleksandar Filipović.

Veselin Savić, prvak Evrope iz 2014. godine, preskočio je pripreme u Atini zbog povrede. Sada je, kako kaže za klupski sajt sve u redu.

Imam problema sa okoštavanjem na vratnim pršljenovima, ali sada je to mnogo bolje. Očekujem da budem na spisku putnika za odlazak na drugu fazu priprema u Kojčegizu od 10. januara. Bez obzira što sam preskočio pripreme u Grčkoj, mogu da kažem da, što se tiče fiziološke pripreme, nisam u zaostatku jer sam radio u Smederevu vrlo naporno. Malo sam ispao iz specifičnog pokreta i to sada pokušavam da ispravim. Sobzirom na moje psihološko stanje, mislim da mi neće trebati mnogo vremena da se vratim na pravi put. Zbog moje i povreda drugih reprezentativaca za sada je neizvesno da li ćemo veslati u četvercu ili će se tražiti neke druge discipline. Izvesno je da će konkurenciji u svim disciplinama biti veoma jaka, a da li ćemo uspeti da se spremimo, to ćemo da vidimo?

Dok se seniori pripremaju u Smederevu, najbolji juniori Srbije od 12. decembra borave u Kojčegizu. Povratak je planiran za 26. decembar. Na spisku kandidata su trojica smederevskih veslača Miroslav Jovanović, Andrija Jevtić i Nikola Soldatović.

U kontaktu smo sa njima svakodnevno. Za sada pripreme dobro teku, jedino je Andrija Jevtić povredio skočni zglob. Mislim da povreda nije teže prirode. Ostali su u punom trenažnom procesu. Ostatak veslača se u Smederevu sprema za nastupajuća iskušenja u 2020. godini. Već sledeće nedelje očekuje nas vikend test za sve potencijalne reprezentativce. Oni su već odradili jedan kontrolni test na osnovu kojeg je Jovanović izborio mesto u reprezentaciji – sa zadovoljstvom konstatuje trener smederevskih veslača Aleksandar Smiljanić.

Zanimljivo je da će se u Pragu od 8. do 10. januara održati Evropsko prvenstvo na ergometrima, a jedini predstavnik Srbije na ovom takmičenju biće veslač Smedereva Miroslav Jovanović. Sa njime će u glavni grad Češke republike krenuti i Luka Đorđević. Ukoliko ostvari dobar rezultat mogao bi da se nađe na Svetskom prvenstvu na ergometrima koje će se održati u Parizu u februaru.

U međuvremenu u klubu su nastavili sa nabavkom opreme za trenažni proces. Kupljeno je šest novih bicikl-ergometara i dva para rimen i dva para skul vesala za Aleksandra Filipovića.

More in Featured