Connect with us

Featured

GRBA PRVI DO ČASNOG KRSTA

Pobednik 15. po redu plivanja za Časni krst u organizaciji Crkvene opštine Smederevo i Odbora za negovanje pravoslavne tradicije je Đorđe Grba koji je trijumfovao u konkurenciji 16 momaka koji su se danas, po poprilično hladnom vremenu, odvažili da plivaju na bazenu na Jugovu. Drugi je bio Stefan Jezdović, a treći Dušan Joksimović.

Pobednik je, osim Časnog krsta, dobio zlatni krst za ugraviranom godinom i natpisom Bogojavljenje. Poklone mu je uručio Veroljub Martinović predsednik Organizacionog odbora. Nagradu drugoplasiranom Jezdiću uručio je potpredsednik Odbora Rade Dobranić, a Dušanu Joksimoiću nagadu je dodelio Zoran Ignjatović.

Pored trojice prvoplasiranih, ove godine za Časni krst su plivali Miloš Branković, Aaleksandar Dimić, Ilija Jakovljević, Miloš Vojinović, Slobodan Simić, Stefan Jovanović, Vladimir Milić, Željko Gašpar, Jovica Nikolić, Borko Bijelić, Velibor Vlahović, Dušan Veštić i Marko Colić. Od 16-orice projavljenih osmorica su prvi put plivala za Časni krst, a to se danas posrećilo Đorđu Grbi koji je umeo da proslavi pobedu sa svojim članovima porodice i velikim brojem prisutnih koji su došli da prisustvuju ovogodišnjem nadmetanju.

Pre trke protojerej Saša Gavrilović i jerej Ivan Vasić obavili su prigodan moleban za učesnike trke.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”.

 

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima sveti se voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Crkve koje poštuju julijanski kalendar Bogojavljenje obeležavaju 19. januara.

Širom Srbije organizuju se tradicionalna plivanja za Časni krst. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Bogojavljenje je dan kada je po predanju božji glas objavio da je Isus njegov sin i veruje se da će uoči ovog dana u ponoć biti uslišene sve želje.

Brojni vernici na Bogojavljenje idu u crkvu po vodicu kojom će se ukućani posle umiti. Običaj je da se na taj dan ništa ne radi po kući, ne pere se veš, a i na vezenje, pletenje ili tkanje, slobodno zaboravite. Nije dobro imati zle misli, niti želeti ili činiti drugome zlo. Na ovaj dan nije obavezno postiti.

Bogojavljenska vodica se uzima i nosi kući. Čuva se kao čudotvorna sveta dragocenost. Nikada se ne kvari. Njom se kropi kuća radi osvećenja i zaštite od demona i ostalih nečistih sila. Pije se tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od svih bolesti, očišćenja od zlih strasti i radi oproštaja grehova, očišćenja duše i tela.

Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima “Hristos se javi” a otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi”.

U vezi sa Bogojavljenjem kod srpskog naroda razvila su se brojna verovanja i običaji. Tako se veruje se da se uoči praznika, u ponoć, otvaraju nebesa i da tada svaka želja može da se ispuni.

Većina običaja i obreda je bila podstaknuta željom za zdravljem, pa je bilo uobičajeno, a to može samo onaj ko je zdrav, da se ujutru, pre sunca obavi ritualno kupanje u reci.

Kod Srba je obnovljen običaj da se u reku baci Časni krst, a mladići (od pre nekoliko godina i devojke) se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate.

Krst, koji bi trebalo da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje Bogojavljenske vodice, onom ko prvi dopliva do njega, donosi sreću tokom cele godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Featured