KOŠARKAŠKE NADE U SMEDEREVU – Sport u Smederevu
Connect with us

Featured

KOŠARKAŠKE NADE U SMEDEREVU

Savez sportova Smederevo je u nedelju uz pomoć dva najmlađa kluba, SKU Smederevac i SKU Metalac organizovao košarkaški turnir za dečake i devojčice rođene 2010. i mlađe. Slika koja je zabeležena na kraju ovog događaja, koji je trajao gotovo osam časova u Sportskoj hali Smederevo govori sama za sebe. Više od 200 dečaka i devojčica pokazalo je da naša zemlja ne treba da brine za košarkašku budućnost. Prvu turnir, ovakve vrste u našem gradu, okupio je 12 klubova sa 18 ekipa.

Ono što su oni pokazali, iako se relativno kratko druže sa košarkaškom loptom, može samo da raduje. Rezultat je bio u drugom planu. Najbitnije je, ističu organizatori, da su se deca družila, da su sklopljena nova prijateljstva i da već sada može da se kaže da će naredni turnir biti brojniji. To je za SDsport potvrdio Komesar lige mlađih kategorija Regiona košarkaškog saveza Centralne Srbije Nikola Glišović.

Fenomenalna manifestacija koju su organizovali ljudi koji brinu o smederevskoj košarci, pre svega tu mislim na dva nedavno osnovana kluba, Metalac i Smederevac, kao i Savezu sportova Smederevo koji je podržao ovu manifestaciju. Veliki broj dece iz 12 klubova celog dana su se u ovoj dvorani trudili da prikažu šta znaju. Kompletna organizacija bila je na vrhunskom nivou. Nadam se da će ovaj turnir postati tradicionalan i da će sledeće godine biti još više učesnika.

Za Sašu Branešca nema sumnje da će ovaj turnir postati tradicionalan.

Naša dva najmlađa kluba uz veliku pomoć Saveza sportova Smederevo, koji je uvek tu za ono što je dobro za naš sport,  uspeli su da organizuju vrlo lepu manifestaciju. Taman sam pomislio da je Dan smederevskog sporta zaključio sportska dešavanja u 2019. godini, a onda se dogodio ovaj turnir koji je, bar ja tako mislim, prevazišao sva moja očekivanja. Zahvalio bih se svima koji su pomogli da sve ovo ovako izgleda. Bilo je prelepo videti više od 200 dečaka i devojčica koji se druže sa košarkaškom loptom. Moram da se zahvalim i čelnicima Regionalnog košarkaškog saveza koji su svojim prisustvom dali na značaju ovom turniru. Pri tom mislim na sekretara Dušana Đurića i Komesara lige Nikolu Glišovića. Mislim da su oni prepoznali da se ovde nešto radi u smederevskoj košarci i možda je ovo impuls koji će na neki način zaustaviti posrtanje našeg Košarkaškog kluba Smederevo. Pri tom ne mislim na to da se vratimo tamo gde bi trebalo da budemo, već na povratak nekadašnje smederevske škole košarke. Upravo su ova dva kluba svojevrsna Škola košarke i oni rade na najbolji način jer kreću iz temelja – nada se član Gradskog veća Saša Branežac.

Impresivno je bilo tokom osmočasovnog košarkaškog nadmetanja. Još impresivnije bilo je tokom dodele medalja i pehara, a organizatori su se potrudili da svu učesnici dobiju medalju kao uspomenu na učešće na ovoj svojevrsnoj košarkaškoj smotri.

Medalje i pehare delili su Dušan Đurić, Nikola Glišović, Ivan Vučić, direktor Sportske hale i Dragan Kaplarević, jedna od najzaslužnijih za organizaciju ovog turnira.

Uoči poslednje četvrtine poslednje utakmice upriličena je mala svečanost. Sekretar Regionalnog Košarkaškog saveza Centralne Srbije Dušan Đurić uručio je plaketu Saveza nekadašnjem sudiji Branku Grujiću koji je delio pravdu na košarkaškim terenima pune 22 godine i najbolji je košarkaški sudija iz Smedereva. Iako je prestao da se aktivno bavi deljenjem pravde rado se odazvao pozivu organizatora da pomogne tokom turnira, zajedno sa ostalim mladim smederevskim sudijama.

Nadam se da će sva ova deca da nastave da se bave sportom. Neko će možda biti košarkaš, neko trener, a neko možda i sudija jednog dana. Ja sam igrao košarku devet godina i 22 godine bio sudija. Sa Markom Kaplarevićem sam nekad trenirao, sada su nam deca u istom klubu. Ne znam šta bih rekao. Zahvaljujem se na priznanju, na neki način govori da sam dobro radio. Zato smo mi tu da naše nagomilano iskustvo delimo ovoj deci. To je   iskustvo ne samo sa već i van terena. Zahvaljujem se svima, i klubu i gradu. Ovde sam započeo i završio karijeru ali sam tu svakome kome treba pomoć– kaže Branko Grujić.

Organizaciju ove sportske manifestacije pomogla je i Sportska hala Smederevo.

Uvek smo tu da podržimo sport. Ako neko ne zna, sportska hala je pokrenula tri školice sporta u saradnji sa rukometnim, košarkaškim i odbojkaškim klubovima. Sportska hala je generalno predviđena za seniorski  sport. Ipak, mi smo prostor koji je slobodan, a to su uglavnom vikendi opredelili našim najmlađim sportistima – poručuje direktor Sportske hale Ivan Vučić.

More in Featured