KOŠARKAŠKI TEREN NA VESLAČKOM KLUBU ODRAZ SADAŠNJEG STANJA SMEDEREVSKE KOŠARKE – Sport u Smederevu
Connect with us

KOŠARKA

KOŠARKAŠKI TEREN NA VESLAČKOM KLUBU ODRAZ SADAŠNJEG STANJA SMEDEREVSKE KOŠARKE

Košarka u Smederevu proživljava teške trenutke. Slična situacija bila je pre 23 godine kada su tadašnji KK Smederevo pojačali, tada malo poznati, Savo Đikanović, Nebojša Ristić i Ratko Stevović. Uz Marka Kaplarevića, Mileta Cvijanovića i ostale Smederevce oni su imali zadatak da vrate smederevsku košarku tamo gde joj je mesto. To im je tada pošlo za rukom. Iz Druge srpske lige uveli su KK Smederevo u viši rang i od tada smederevska košarka bila je stalno u usponu, izuzimajući 2006. godinu kada je klub ponovo stigao do Druge srpske lige, ali se opet brzo vratio i uskoro postao član Košarkaške lige Srbije punih sedam godina.

Sada, kada KK Smederevo 1953 grabi ponovo ka najnižem stepenu takmičenja, postavlja se pitanje šta je dovelo do ovoga. Pa, možda odgovor leži u slikama koje možete videti. Ovako danas izgleda teren  na Veslačkom klubu. Onaj isti teren na kome su stasavali najbolji smederevski košarkaši, od trenutka kada je tener iz centra grada premešten pored Dunava. Košarka se igrala od jutra do sutra, Bilo je toliko ekipa na oba koša da su oni koji izgube čekali na svoj red poprilično ne bi li ponovo zaigrali basketicu.

Danas toga nema. Teren je najčešće prazan, čak i u letnjim mesecima. U suprotnom, teško da bi taj teren i tribine danas izgledale ovako. Nekako se stiče utisak da stanje košarkaškog igrališta pored Dunava u najboljoj meri odslikava stanje smederevske košarke.

Naravno, i prostorije kluba sa svlačionicama su pod ključem. Poodavno tamo nema košarkaša ali zato smo na jednim vratima videli nalepnicu na kojoj piše “Ribočuvarska služba” Morava 2.

Da ne zaboravimo da je svojevremeno, zbog velikog broja Smederevaca koji vole košarku, iza postojećeg terena izgrađen još jedan košarkaški teren. I on je u poprilično jadnom stanju. Jedna konstrukcija je sklonjena, bedni ostaci druge su i dalje tu. Nažalost, teren više ne služi za igranje basketa već za parkiranje automobila, iako samo pedesetak metara dalje postoji poprilično veliko parkiralište.

Naravno, kod ovakvih stvari uvek se postavlja pitanje ko je kriv? Pre svega oni koji brinu o smederevskoj košarci. Pri tom se ne misli samo na KK Smederevo 1953, već i na ostale klubove koji postoje u Smederevu. Ipak, imajući u vidu tradiciju, godine postojanja i imena koja su prošla kroz ovaj klub, stiče se utisak da je tu bilo najviše propusta. S druge strane, ili druga strana medalje, možda bi se našlo neko rešenje za ovaj tener kada bi se konačno znalo kome pripada i ko o njemu mora da brine. To je, ipak, tema za neku drugu priču.

Da bi se sve dovelo u kako takvo stanje nije potrebno veliko ulaganje. Malo dobre volje, pomoći smederevskih privrednika koji su i sami nekada igrali košarku na tom terenu, a pre svega saradnje svih koji brinu o smederevskoj košarci i uvereni smo da bi ovaj teren ponovo blistao i bio pun basketara.

More in KOŠARKA