NEBOJŠA MILOVANOVIĆ PREDSTAVLJA SRBIJU NA SALOMON ZUGSPITZ ULTRATRAIL MARATONU U NEMAČKOJ – Sport u Smederevu
Connect with us

PLANINARSKI KLUB ČELIK

NEBOJŠA MILOVANOVIĆ PREDSTAVLJA SRBIJU NA SALOMON ZUGSPITZ ULTRATRAIL MARATONU U NEMAČKOJ

Nebojša Milovanović, član Planinarsko smučarskog kluba Čelik, nastupiće od 14. do 16. juna na vrlo zahtevnom ultramaratonu u Nemačkoj, poznatijem kao Salomon Cugšpic ultramaraton(Zugspitz ultratrail). Startna lista za ovogodišnji ultramaraton zatvorena je u decembru prošle godine.

Prijavljeno je 2500 takmičara iz 50 zemalja, od kojih će se 700 okušati na najdužoj stazi od 102 kilometra. Start trke je na 750 metara nadmorske visine, kod mesta Grejnau blizu Garmišpartenkirhena, a cilj na 2200 metara. Ukupna visinska razlika je 6000 metara.

Ovo je deveti Cugšpic ultratrail maraton. Prvi put učestvujem i biću jedini predstavnik Srbije na ovom vrlo zahtevnom ultramaratonu. Mislim da sam spreman za iskušenja koja me očekuju. Svojevremeno sam na Fruškogorskom maratonu prepešačio 130 kilometara, međutim ovde je staza znatno teža. Ne znam šta me očekuje, ali mislim da sam spreman. Već sam odradio ove godine Fruškogorski maraton bez većih problema. Cilj mi je da ovu stazu pređem za 15-ak časova. Nadam se da ću uspeti u tome. Nemci su ovo vrhunski organizovali, mislili su o svemu.

Posle pete etape sledi pravi lekarski pregled i ako ustanove da neko nije spreman za nastavak sledi eliminacija. Ukoliko se za određeno vreme ne pređe svaka od predviđenih deset etapa, organizatori imaju pravo da diskvalifikuju učesnika. Najbitnije je fizička sprema i mentalna snaga. Mislim da posedujem sve to i ako se plasiram među prvih 100 biću prezadovoljan – kaže za SDsport Nebojša Milovanović.

Milovanović je član Planinarskog kluba Čelik od 1988.  godine. Sa 14 godina se prvi put pojavio i već skoro pune tri decenije druguje sa prirodom. Jedan od glavnih “krivaca” što se opredelio za orjentiring i učešće na maratonima i ultramaratonima je Branko Grujić koji je i danas aktivan u Čeliku. Posle prvog ultramaratona na Fruškoj Gori, nastupio je na još 15 maratona, ali ovo je, kako sam kaže, prvi pravi izazov u karijeri.

Prošle godine trijumfovao je Nemac Andre Purške u vremenu 9:50:29.

Sdsport želi puno uspeha Nebojši, da istrči kompletan ultramaraton i da na pravi način predstavi Čelik, Smederevo i Srbiju.

 

More in PLANINARSKI KLUB ČELIK