NENAD MARTIĆ – BIĆE JOŠ RUKOMETNIH SPEKTAKLA U SMEDEREVU – Sport u Smederevu
Connect with us

Featured

NENAD MARTIĆ – BIĆE JOŠ RUKOMETNIH SPEKTAKLA U SMEDEREVU

U svojoj 61. godini postojanja Rukometni klub Smederevo može da se podiči izvanrednim rezultatima, na svim poljima. Naravno, najbitniji su rezultati, ali uspeha ne manjka i u ostalim segmentima rada. Odlične rezultate seniorske ekipe ispraćene su, po običaju godinama unazad, dobrim rezultatima i mlađih selekcija.
Ako se ima u vidu da je više od 90% igračkog kadra iz Smedereva onda sve to dobija na značaju. Sve to upotpunjeno je organizatorskim sposobnostima kluba o kojima se nadaleko čuje. Sezona iz snova, kako voli da kaže prvi čovek Rukometnog kluba Smederevo Nenad Martić začinjena je gostovanjem u Portugaliji odakle su se dve selekcije ovog kluba vratile u Smederevo sa bronzanim medaljama. Naravno, tu nije kraj. Prilike za novo  dokazivanje su tu, iza vrata. Za nešto malo više od mesec dana sledi novi Međunarodni rukometni turnir Trofej Smedereva 2019, a nedugo nakon toga kreće i Super B liga za rukometaše. Sasvim dovoljno razloga za razgovor sa Nenadom Martićem.
  Sezona 2018/2019 je, usudio bih se da kažem, jedna od najboljih u novijoj istoriji RK “Smederevo”. Da budem iskren, nismo imali baš sve ove uspehe u planu ali radom i ogromnim entuzijazmom, sve smo postigli. Što se tiče prve ekipe, ideja o prelasku u viši rang, u Super B ligu Srbije, imali smo pre početka takmičenja. Dovođenjem odličnog Jokića i ostalih iskusnih igrača, stvorili smo respektabilan tim.
Možda prva polusezona nije počela kako smo planirali ali smo svi verovali, mnogo radili tokom zime i druga polusezona je pokazala koliko vredimo kao ekipa. Super B liga je veoma ozbiljno takmičenje i već smo pristupili pravljenju ekipe za narednu sezonu. Ovaj rang takmičenja bi mogao biti zanimljiv i igračima poniklim u Smederevu i kada bi se par njih vratilo, ni Super liga ne bi bila daleko. Sa nekima od njih smo već u kontaktu pa ćemo videti…
Godinama unazad rad sa mlađim selekcijama daje rezultate u ovom klubu. Slično je bilo i ove godine?
 – Što se tiče rezultata mladjih selekcija, mislim da taj posao ozbiljno radimo godinama unazad i da je plasman na državna prvenstva sa generacijama 2002,2004 i 2006 nešto “sasvim normalno”, što bi se reklo… Najmladji su osvojili 4. mesto što je lep rezultat. U generaciji 2004 smo se takmičili sa momcima godinu i dve mladjim, pa je 12. mesto u Srbiji korektan rezultat. 
Nisam zadovoljan postignutim rezultatom najstarije generacije jer su po gotovo svim “parametrima” mogli do medalje na prvenstvu. Deca su to, moramo da imamo razumevanja za oscilacije…šteta što su se one desile kada je najmanje trebalo. Pored ovih rezultata, valjalo bi reći i da naša “školica” tj minirukometaši takođe vredno rade. Iako nam u tom uzrastu rezultati nisu merilo, dobro je znati da u okvirima Srbije nisu još naišli na ekipu koja ih može nadigrati ili pobediti. Ni to nije slučajno…verujem da smo jedan od retkih klubova koji ima četiri trenera posvećenih radu sa najmlađima, po dvojica na grupu od 30- tak dece. Na kraju, ako pričamo o rezultatima, nemoguće je ne pomenuti Portugal i “Paredes Cup”. Odlazak na turnir je predivna stvar za našu decu a rezultat (dva treća mesta) je samo “šlag na torti” za čitavu sezonu. Starija grupa (2002) se ovima rezultatom “opravdala” za kiks na državnom dok su mlađi (2005/2006) samo potvrdili svoj veliki potencijal. Uz sve ove rezultate, posebno sam ponosan na činjenicu da je naš igrač, Miloš Blagojević, na širem spisku kadetske reprezentacije Srbije i možda će putovati na Svetsko prvenstvo koje se u avgustu održava u Makedoniji. Još jedna potvrda kvalitetnog rada u našem klubu. Uostalom, kada uzmemo u obzir da sam od maja  postavljen na mesto koordinatora za mlađe selekcije Centralne Srbije, reklo bi se da se naš rad prilično ceni u širom Srbije.
Kada se govori o organizacionim sposobnostima ovog kluba i ljudi koji ga vode, sve se svodi na superlative. Organzovan je niz značajnih manifestacija koji su imali popriličan odjek u rukometnim krugovima naše zemlje.
Pored takmičarskog dela, veoma sam ponosan na “organizacioni deo” koji smo napravili u poslednjih godinu dana. Pored “Trofeja Smedereva” u čiju organizaciju smo kao klub uključeni, uspeli smo da uradimo nekoliko stvari koje će se teško ponoviti u Smederevu u skorije vreme. Počevši od juna 2018. godine i organizacije prvenstva Srbije za 2000-to godište, redom smo “nizali” događaje kao što su organizacija prijateljske međunarodne utakmice SRBIJA-TUNIS ( podatak da je hala bila gotovi dupke puna je za nas velika radost), “Final 4” Kupa Srbije za žene, u februaru a odmah nakon toga isto to za muškarce u martu.
Posle toga je usledila i prijateljska utakmica za žene, SRBIJA-KINA da bismo “finale” organizacionih sposobnosti mogli očekivati u avgustu na novom “Trofeju”. Komunikacija i saradnja sa Rukometnim savezom Srbije je na visokom nivou i to je sjajna stvar za nas kao klub…Bez pomoći lokalne vlasti, ne bismo ništa mogli da uradimo. Nadam se i daljoj pomoći jer klub može samo tako funkcionisati i praviti još bolje rezultate.
Dobro je znati da se već planira dolazak ženske reprezentacije Srbije u Smederevo i odigravanje kvalifikacione utakmice. Ostaje da se vidi da li ćemo ugostiti Švajcarsku ili Rusiju. Naše je da radimo i ostanemo posvećeni kao do sada a za rezultate i nove rukometne spektakle u Smederevu ne brinem, biće ih! 
Sve je bliži novi rukometni spektakl. Ovogodišnje izdanje Tofeja Smedereva 2019 počinje 21. avgusta. Izvesno je da će i ove godine nekoliko hiljada rukometaša iz celog sveta biti gosti našeg i ostalih gradova gde će se igrati utakmice po grupama.
Što se tiče ovogodišnjeg “Trofeja” već sada znamo da je sa nama više od 80 ekipa iz 17 država. “PSG” iz Francuske je ponovo sa nama, “Ferencvaroš” iz Mađarske ali i reprezentacija Velike Britanije po prvi put. Još jedna novost je seniorsko takmičenje u kategoriji dama na kojem očekujemo prilično kvalitetne ekipe. Ima još mnogo toga, ali da ne otkrivamo sve odjednom. Nadam se da ćemo uspeti da napravimo dobru seniorsku ekipu i da će se od naredne jeseni gledati dobar rukomet u sali Osnovne škole Dimitrije Davidović.

More in Featured