Connect with us

Featured

NIKOLA STEVANOVIĆ, PRVI I JEDINI SKI SKAKAČ IZ SRBIJE UČESTVOVAO NA VELIKOM MEĐUNARODNOM KAMPU U ITALIJI

Odluka Nenada Stevanovića da se sa sinom preseli u Sloveniju da bi se bolje i brže razvijao u ski skokovima pokazala se ispravnom. Iz dana u dan se video napredak kod Nikole, a podatak da je od prvog najboljeg rezultata 41,5 metara, ostvarenog u Rastbuhelu, stigao do 65 metara ide u prilog tome. U želji da što spremnije dočeka sezonu, Nikola je od 6. do 12. oktobra bio učesnik velikog međunarodnog kampa održanog u Val di Fjeme u Italiji, mestu koje je pre sedam godina bilo domaćin svetskog prvenstva u nordijskim disciplinama.

Tokom sedmodnevnog boravka na kampu, na kome je učestvovalo 85 takmičara iz Slovačke, Belorusije, Italije, Gruzije, Bugarske, Rumunije, Letonije, Estonije i Mađarske, Nikola je skokovima od 45m i 47,5m , zauzeo 22.mesto u konkurenciji 85. skakaca, sto je vrlo solidan rezultat ove godine. Tokom sedmodnevnog boravka u Italiji sa Nikolom su radili Vasja Bajc i Mikele Lunardi.

Na prethodnim takmičenjima, u okviru FIS Kupa ove godine, Nikola je ostvario 4 plasmana u Nemačkoj i Austriji, (75. 73. 67 i 64. mesto) a zatim i tokom leta nastavio da postepeno podize kvalitet forme i skokova i ostvario 29. i sada 22. mesto. Skočio je odlicno u drugoj seriji, bolje nego u prvoj imao malu razliku u poenima i prednost u odnosu na ostatak grupe. Bolji su bili neki skakači koji su posle prve serije kasnili, jer su u drugoj išli preko 50 metara…za divno cudo. Da podsetim da je Nikola debitovao za Srbiju koja je tako prvi put u istoriji ovog sporta  reprezentovana u FIS takmičenjima – sa ponosom konstatuje otac Nenad.

Najbolji rezultat na kampu je ostvario domaći takmičar Venturini Brajan iz Dolomitike skokovima od 55 metara u obe serije. Najslabiji je bio Letonac Estere Lacite sa 34 i 37 metara.

Napredak je očigledan posle svakodnevnih treninga u SK Trigla u Kranju, brojnih kondicionih treninga bazičnih treninga tehnike, a pre svega serije skokova na skakonicama veličine HS 40 i HS 50.

Nadam se da će forma ići uzlaznom putanjom i tokom predstojeće sezone. Prvi cilj ove sezone svakako su Juniorske olimpijske igre u Lozani u Švajcarskoj, kao i nekoliko nastupa u okviru FIS kupa ukoliko se proceni da takvi nastupi mogu doneti prve poene na zvaničnim takmičenjima.

Nikolin licni rekord je 65 metara, postignut u maju ove godine na Planici hs 80.

 

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Featured