NIKOLA STEVANOVIĆ SKAČE NA BOGOJAVLJENJE – Sport u Smederevu
Connect with us

Uncategorized

NIKOLA STEVANOVIĆ SKAČE NA BOGOJAVLJENJE

Pravoslavnici vernici proslaviće 19. januara veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje. Na dan koji se slavi kao uspomena na dan krštenja Isusa Hrista na reci Jordanu, naš sugrađanin Nikola Stevanović ispisaće istoriju za srpski sport.
Tog dana Nikola će nastupiti na FIS takmičenju u ski skokovima na Planici sa 90-metarske skakonice.
U želji da se usavrši u ovoj sportskoj disciplini, porodica Stevanović odlučila je da se preseli u Sloveniju. Posle prva tri meseca rezultati su više nego evidentni. Sve što se radilo i uradilo u pripremnom perodu trebalo bi da se vidi u subotu 19. januara. Njegov otac i trener ističe da je Nikola naporno trenirao u prethodna tri meseca, dok je poslednjih mesec dana radio u Smederevu. Za Naše novine kaže da očekuje uspešan start takmičarske sezone.

Dosadašnji boravak je sad već iza nas, očekujemo naredne nedelje nastavak treninga u Kranju i pred takmičenje na Planici nekoliko trening skokova i na k90 gde se održava zvanično takmicenje. Zbog novogodišnjih praznika i čekanja vize nismo odmah bili u stanju da se uključimo u pripreme ali verujemo da Nikoli to neće predstavljati veći problem, naročito zato što je zdrav i psihički i fizički svežiji za nove treninge i takmičenja, tako da ovu pauzu gledamo kao prednost u odnosu na iscrpljujući period treninga ove jeseni.
Na Planici naredne subote očekujemo uspešan start, ne naravno visok plasman, već samo da dobro započnemo sezonu. Naredno takmičenje je u Nemačkoj početkom februara kada očekujemo i bolje rezultate, da bi sezonu završili u Austriji u Vilahu, krajem februara – raportira Nenad Stevanović.

Rezultat, naravno, nije prioritet na prvom takmičenju, kaže Nenad . dodaje da se nada boljim plasmanima i rezultatima na takmičenjima koja ih očekuju. Optimizam leži u činjenici da je za tri meseca popravio rekord za 13 metara, sa 47 na 60 metara. Uprkos činjenici da je već skakao sa K90 na Planici i K80 u LJubnom, Nikola Stevanović smatra da nije u potpunosti spreman za FIS Kup takmičenje na Planici.

– Nisam najspremniji ali daleko od toga da ne mogu da skočim na 90 metarskoj skakonici.Trema je uvek prisutna kada se nastupa za reprezentaciju. Konkurencija je jaka čine je deca iz Slovenije i ostalih zemalja i sigurno da neće biti lako. Bio bih zadovoljan da oborim moj dosadašnji rekord od 60 metara. Mada ne isključujem mogućnost da već na prvom takmičenju doskočim na 80 metara. Plan je Rastbušel u februaru za Srbiju kao i ostala takmičenja u nacionalnom šampionatu u Sloveniji. Osećaj je neverovatan, svaki nastup za reprezentaciju je poseban naročito kada si prvi koji se bavi nekim sportom za svoju državu. Velika mi je čast i zadovoljstvo što ću nastupati za Srbiju – kaže talentovani i ambiciozni Nikola Stevanović.

 

Nikola Stevanović rođen 2003. godine u skijaškim skokovima počeo da se bavi sa 7 godina na malim improvizovanim skakaonicama od snega, pre nego što je sa nepunih deset dobio priliku da skače sa pravih malih skakaonica na plastici i snegu. Od 2013. počeo je da trenira skokove u Sloveniji, a prve nastupe imao je 2014. na regijskim takmičenjima Kokta pokal/ kup. Član skakačkog kluba SSK LJubno BTC postao je 2015. godine i u međuvremenu nastupao na većem broju takmičenja u Sloveniji, gde je zabeležio zapažene rezultate i lične i nezvanične nacionalne rekorde. Pored skijaških skokova Nikola se bavio i karateom ali i košarkom (Karate klub “Smederevac,” i Košarkaški klub Starinski” Smederevo). Od 2018. član je skakačke selekcije DPNC u Kranju, Slovenija.

More in Uncategorized