POLETEO PRVI SRBIN – Sport u Smederevu
Connect with us

Uncategorized

POLETEO PRVI SRBIN

Proteklog vikenda, u Nemačkoj u Rastbuhelu, održano je takmičenju u skijaškim skokovima u FIS Kupu na skakaonici veličine HS 78 metara, gde se po prvi prvi put u juniorskoj konkurenciji, kao najmlađi debitant sa 15 godina i 5 meseci, pojavio naš sugrađanin, skakač Nikola Stevanović.

Njegov rezultat ostvaren na ovom takmičenju nije konkurentan, što se plasmana tiče (39,5 i 41,5m), jer je konkurencija bila izuzetno jaka. Na svom debiju Nikola je u dva dana skakao u oba takmičenja i u probnim serijama i skokovima u zvaničnim serijama. Imao je 6 skokova i zabeležio solidne rezultate, s kojima nije bio zadovoljan zbog treme i atmosfere na ovakvom nadmetanju, kao i svojim velikim očekivanjima.  Ipak ostavio je dobar utisak i  na kraju je zauzeo 75 mesto sa 26,6 poena. To je njegov prvi plasman na rang listama FIS-a, a ujedno i prvi zvanični rezultat, ne računajući ranija takmičenja u mlađim konkurencijama u okviru nacionalnih takmičenja Slovenije, u proteklih 5 godina.

The first official jump for Serbia, ever, history begins here.

Objavljuje Nenad Stevanovic u Nedjelja, 10. veljače 2019.

U muškoj konkurenciji nastupilo je ukupno 75 skakača, a najpoznatiji je svakako  Andreas Vank član A reprezentacije Nemačke koji uskoro puni 31 godinu, i koji je ostvario pobede u oba takmičarska dana sa skokovima dužine 77,5 i 78 metara. To nisu bili najduži skokovi jer je Rombah Sebastijan iz Nemačke sa 79 metara bio drugi zbog bodova i različitih poena u koeficijentima za vetar, a treći je bio Jani Rajzenauer iz Austrije.

Nikola je skakao u probranom društvu skakača iz Nemačke, Švajcarske, Češke, Slovenije, Koreje, Turske, Rumunije, Bugarske, Kine i Srbije.

Što se nas tiče, bilo je ovo prvo pojavljivanje nekog takmičara iz naše zemlje u istoriji ovog sporta. Od ovog vikenda Srbija je upisana u FIS-ova zvanična dokumenta kao nacija koja ima aktivnog skakača.  Nikola je u dva dana, imao ukupno 6 skokova.  Rezultatima nije zadovolja.  Bila je prisutna trema zbog nastupa na jednom ovakvom takmičenju, a imao je i veća očekivanjima. ipak ostavio dobar utisak – naglaša otac i trener mladog Nikole Nenad Stevanovića.

Iako mu rezultat nije bio u prvom planu, već sticanje neophodnog iskustva, Nikola se nadao većim dužinama. Ali, nije nezadovoljan.

Moj nastup u Rastbuhelu je veliko iskustvo za mene. Iako rezultat nije bio u prvom planu, očekivao sam bolje skokove. Nadam se da ću biti bolji već na narednim takmičenjima. Bila je ovo prilika da se takmičim sa mnogo poznatijim i iskusnijim skakačima iz Evrope, pre svih Andreasom Wankom, a zatim i Ernestom Prsličem i Tomažom Nagličem, povremenim A reprezentativcima Slovenije. Što se mojih slabijih skokova tiče, posledica su odluke žirija da se skače sa najnižih rampi broj 3 tokom oba takmičenja, a imao sam i greške  u svojoj tehnici skoka. Očekujem bolje skokove vec na narednim takmičenjima u Sloveniji i Austriji – nada se Nikola.

Za Nikolu sada nema predaha. Narednih nedelja očekuju ga dva nova nastupa. Prvi na OPA Games u Kranju narednog vikenda, a onda i drugi na FIS Kupu u Vilahu u Austriji. Na oba takmičenja predstavljaće Srbiju i time ce završiti zimsku sezonu za ovu godinu.Nenad očekuje relaksiranije i sigurnije nastupe mladog reprezentativca. Napredak i prvi rezultati, na ovim takmičenjima, otvaraju put za nove, bolje i značajno veće rezultate naše zemlje u sportu u kojem dosad nije imala predstavnika niti je razmišljala da razvija i gaji ovaj sport kao ostale razvijene sportske nacije Evrope i sveta.

 

 

More in Uncategorized