Connect with us

Featured

BUDUĆNOST RK SMEDEREVO

U šampionatu Super B lige trenutno je pauza zbog reprezentativnih obaveza naše selekcije. Pravo vreme da se sumira učinak rukometaša Smedereva. Prvi tim već treću godinu sa uspehom bitiše u Super B ligi. Ove sezone, mala nesigurnost na startu koštala ih je dva poraza i trenutno druge pozicije na tabeli sa 3 boda zaostatka za vodećom Kikindom. Međutim, iz kola u kolo igra je postajala bolja i sigurnija što su Smederevci potvrdili sa pet vezanih trijumfa. Nema sumnje da nas čeka zanimljiv nastavak sezone i, očekivano, “jurnjava” za vodećom Kikindom.
Pored odličnih rezultata sa prvim timom, u ovom klubu se posebno ponosni na rad sa mlađim kategorijama. Gotovo da nema generacije koja se nije pojavila na završnom takmičenju u našoj zemlji. Kako sada stvari stoje, i ove sezone će RK Smederevo imati nekoliko ekipa na završnom turniru. Iako konkureencija, koju u ovom trenutku imaju mlađe kategorije smederebvskog superligaša, nije reper, u oči upada ozbiljnost koju ovi dečaci prikazuju tokom utakmica.
Ove godine,  RK Smederevo se takmiči, za sada, u tri starosne kategorija (2005/2006, 2007/2008 i u kategoriji 2009/2010 dve ekipe), sa četiri ekipe. U klubu nemaju podatak da se na terotiriji Centralne Srbije neka ekipa takmiči sa ovolikim brojem ekipa. Uz to, u Ligi mlađih kategorija RK Smederevo ima pet ekipa, a u sistem takmičenja uskoro bi trebalo da se uključi ekipa M 18.
Dovoljan razlog za kraći razgovor sa Nenadom Martićem, prvim čovekom kluba.
 Da li ste se u celoj priči rukovodili floskulom iz kvantiteta dolazi kvalitet ili je nešto drugo u pitanju?
Da ne bude kako radimo samo na kvantitetu, govore rezultati. Ekipa 2005/2006, pod vođstvom trenera Zorana Petrovića, u cetiri utakmica je ostvarila isto toliko pobeda uz gol razliku +70 (131:61). Reklo bi se da nije zanemarljiv podatak, zar ne? Ništa manje ubedljivi nisu momci koje vodi Darko Kojić. Njegove dve ekipe (2007/2008 i 2009) “melju” svoje protivnike. Obe ekipe su bez izgubljenog boda, u dosadašnjem toku takmičenja, u svojim kategorijama. Nas klub je bio domaĆin turnirima LMK-a u svim kategorijama i to samo pokazuje koliku dozu poverenja u naŠ rad ima direktor LMK-a Dado Ristić, kome se zahvaljujemo na ukazanom poverenju. Ujedno, sa pravom očekujemo dobijanje organizacije prvenstva Srbije barem u jednoj uzrasnoj kategoriji.
Dobar rad sa mlađim kategorijama ima i svoje “posledice”. Neretko na adresu RK Smederevo stižu pozivi za mlađe reprezentativne selekcije. Da li takav slučaj i ove godine?
Već duže vreme pozive za reprezentaciju naša deca dobijaju od strane selektora. Tako u reprezentaciji Srbije za 2006. godište imamo levog beka, Vanju Mirkovića a od skoro mu se pridruzio i Filip Mitrović, na poziciji levog krila. U fazi formiranja reprezentacije 2008. pozive su dobijali ili ih sa pravom “čekaju” sjajni Nikola Milosavljević, Novak Grujović, Ognjen Živojinović, a pored njih još neki momci sasvim sigurno mogu da se nadaju pozivu. Na kraju, moram da istaknem, sve ovo nema smisla ukoliko nemamo “finalni proizvod” a to su formirani igrači za našu seniorsku ekipu.
Podatak da su sa prvom ekipom: Filip Todorovic (2002), povratnik u nase redove, desni bek, Aleksandar Jevtić (2002), Bogdan Stanković (2003), Uroš Panić (2003), Kosta Dizdar (2004) kao i vise puta pominjani momci iz generacije 2005/2006, Živković, Mirković, Janjušević, Antić…onda je jasno da radimo po određenom sistemu sa jasnim ciljem. Normalno, nisu ovi momci nosioci igre u prvoj ekipi ali svakako će radom i zalaganjem doći i do toga vrlo brzo. Zasigurno, klub nema brige oko buducnosti.
Pogled na prvi tim u kome pored nekoliko “stranaca” ima više od polovine Smederevaca sa većom i manjom minutažom, kao i njihova uloga u dosadašnjim rezultatima daju za pravo Nenadu Martiću da ovako govori. Priča sa kojom je svojevremeno ušao u klub, koji je 2015. godine bio na “izdisaju” polako dolazi do izražaja. RK Smederevo postao je porodica svima onima koji vile i žive za rukomet. Takav rad mora jednog dana da da rezultat. Nadamo se već ove sezone, odnosno, plasmaju u elitu srpskog rukometa. To bi, sasvim sigurno, dajo još veći zamajac i mnogo novih klinaca u RK Smederevo.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Featured