VELIKO INTERESOVANJE ZA SEMINAR “SUĐENJE U FUNKCIJI STRELJAČKOG SPORTA I SPORTISTE” – Sport u Smederevu
Connect with us

STRELJAČKA DRUŽINA SMEDEREVO

VELIKO INTERESOVANJE ZA SEMINAR “SUĐENJE U FUNKCIJI STRELJAČKOG SPORTA I SPORTISTE”

Streljačka družina Smederevo organizovala je minulog vikenda dvodnevni seminar o sportskom streljaštvu pod nazivom “Suđenje u funkciji streljačkog sporta i sportista”. Predavač je bio Robert Ferenčak iz Slovenije. Prvog dana seminara posebna pažnja posvećena je pavilima ponašanja sportista i sudija, dres kodu, bezbednosti i drugim opštim pravilima. U nedelju, učesnici seminara, njih 31, detaljnije su se upoznali sa poglavljima ISSF-a, konkretno o pravilniku za discipline puška i pištolj. Posebna pažnja posvećena je kontroli opreme, finalima u disciplinama 10, 25 i 50 metara pištolj, a obrađena je i nova olimpijska disciplina miks tim. Sve ovo Robert Ferenčak je potkrepio brojnim primerima iz prakse uz arhivske snimke i fotografije sa najznačajnijih međunarodnih takmičenja.

Kratkotrajnu pauzu tokom seminara iskoristili smo za razgovor sa gostom iz Slovenije.

Koja je svrha seminara i šta znači za učesnike ovog predavanja?

Želimo da približimo pravila međunarodnog streljačkog saveza, da se daju  smernice kako ta pravila primeniti i kako raditi u duhu tih pravila. Sve u cilju da svim takmičarima omogućimo jednako najbolje uslove.

Kakva je uloga sudije u streljaštvu? Čini se da nema toliko mogućnosti da napravi grešku ili pomogne nekome, pogotovo ako imamo u vidu sudije u sportovima sa loptom.

To je možda na prvi pogled. Sa druge strane, i u streljaštvu sudija može sa nekim svojim postupcima da utiče na ishod takmičenja, isto kao u košarci ili fudbalu. Možda ne na vrednost pogotka, ali može na položaj takmičara. Velika je uloga sudije, pod uslovom da radi sve po pravilima i propisima.

Šta je potrebno da neko bude dobar sudija?

Moraš biti spreman da učiš, spreman za timski rad, puno pozitivne energije, pozitivnog pristupa, ulagati uvek u svoje znanje i stalno se unapređujući. Potrebno je da sudija bude dinamičan i, pre svega, voljan za rad. Naravno, lakše je da se postane sudija ako imaš predznanje ili se neko pre toga bavio streljaštvom, ali nije obavezno. Najbitnije je ići redom. Retko ko postane dobar sudija ako ne krene od samog početka, od osnovnih stvari.

Kako napredovati kao sudija? Pretpostavljam da je i sudijama cilj da dele pravdu na najvećim takmičenjima, kao što su na primer Olimpijske igre. Kako doći do statusa sudije na jednom velikom takmičenju?

Opet sve po redu. Sudije se prvo kale na nacionalnim takmičenjima, a najbolji onda pokušavaju da dobiju međunarodnu licencu. Onda sledi period stažiranja sa međunarodnom licencom iz B u A  koji traje minimalno pet godina. Kada se domognete A licence još mora da se unapređujete i usavršavate ne bi li stigli do nivoa Svetskih kupova, predsednika žirija i slično. Za Olimpijske igre postoji još jedan uslov, a to je da sudija bude član Tehničkih komiteta određenih disciplina. Ja sada imam 42 godine i bio sam akter velikih evropskih i svetskih takmičenja, ali još nisam stigao do Olimpijskih igara. Uz znanje, koje morate da imate, veliku ulogu u ovom poslu ima ljubav prema sportu, volja i želja da se bavite ovim poslom.

Sve zemlje bivše Jugoslavije imaju dobre strelce i zapažene rezultate na velikim takmičenjima. Da li to znači da ima i dobrih sudija?

Da, bez daljnjeg.

Ovo je za SDsport rekao internacionalni sudija sa ISSF licencom A od 2012, EST i IPC licencom B od 2013. godine. Jedini je licencirani instruktor ISSF od 2016. godine u našem regionu. Član tehničkog komiteta Evropske streljačke konfederacije od 2017. godine i predsednik Sudijske organizacije Slovenije od 2006. godine

Učestvovao na velikom broju najznačajnijih streljačkih takmičenja: Svetsko prvenstvo Zagreb 2006, Evropska prvenstva Osijek 2009. i 2013. i Maribor 2015. i 2017, Svetski kupovi Maribor 2015, Gabala 2015, Baku 2016, Nju Delhi 2017, Minhen 2018, Evropske igre Baku 2015), na kojima je bio angažovan na različitim pozicijama u okviru službi takmičenja: predsednik žirija za kontrolu opreme, predsednik žirija za pištolj i pušku, glavni sudija, glavni sudija u finalima…
Učestvovao na velikom broju takmičenja za invalide, između ostalog bio predsednik žirija za pušku i pištolj na Svetskom kupu za invalide u Šatorou i Evropskom prvenstvu u Beogradu, 2018.
Bavi se i trenerskim radom u Streljačkom klubu „Brežice“.


Smederevo je na ovom seminaru imalo 14 predstavnika, 9 iz SD Smederevo, 2 iz SK Heroj Srba, 3 i SKOSI R-50. Seminaru su prisustvovale sudije iz Beograda, Zrenjanina, Niša, Užica, Aranđelovca, Uljme, Šapca i Loznice.

More in STRELJAČKA DRUŽINA SMEDEREVO