Connect with us

Featured

VUČAK BOLJI OD BINOVCA

Savez sportova Smederevo želeo je da ove godine u dane Smederevske jeseni organizuje takmičenje u tradicionalnim narodnim veštinama. Kontaktirane su sve seoske mesne zajednice ali su se, nažalost, na kraju prijavile samo dve – Vučak i Binovac. Uprkos toj činjenici, ova dva sela danas su se u smederevskoj Tvrđavi nadmetala u bacanju kamena s ramena, skoku u dalj iz mesta i nadvlačenju konopca.

U prve dve discipline svako selo je dalo po trojicu predstavnika koji su se nadmetali za što bolji rezultat u bacanju kamena s ramena i skoku u dalj iz mesta. Najbolji rezultat u bacanju kamena sa ramena ostvario je Bojan Vukić, iz Vučaka, koji je kamen bacio 9.20 metara. Drugi rezultat dana zabeležio je Kristijan Ilić koji je, u trećoj seriji, dobacio do 8.70 metara.

Disciplina skok u dalj iz mesta takođe je više “prijala” ekipi iz Vučaka. Tu je najbolji rezultat u trećoj seriji ostvario Lazar Pavlović skokom 2.52 metra. Njegov  kolega Miloš Dodić, takođe iz Vučaka,  skočio je 2.43 metra u trećoj seriji.

Ipak, najviše neizvesnosti bilo je u nadvlačenju konopca. Na jednoj strani, za Vučak, su se nadmetali Bojan Vukić, Saša Veljković, Danijel Ivanović, Branislav Živković, Dušan Dabić, Mihajlo Dimitrijević, Lazar Pavlović i Miloš Stojanović. Boje Binovca u ovoj disciplini branili su Milan Ilić, Vladan Jovanović, Mladen Joksimović, Slobodan Pavlović, Dejan Dimitrijević. Darko Ranković, Kristijan Ilić i Dragan Stevanović.

 

Iako je pobednik današnjeg okršaja već bio poznat jer su Vučačani vodili posle dve discipline, u nadvlačenju konopca vodila se “ljuta” bitka. Nadvlaćenje je trajalo gotovo ceo minut, a na kraju su se radovali meštani Binovca. Pokušali su Vučačani da se revanširaju u drugoj seriji ali snage je već ponestalo.

Iako je pobedio Vučak, na kraju su oba sela pobedila i prava je šteta što se pozivu nisu odazvali predstavnici više seoskih mesnih zajednica. Plan je da se naredne godine u saradnji sa lokalnom upravom, članom Gradskog veća za seoske mesne zajednice i predstavnicima smederevskih sela postigne dogovor o ponovnom organizovanju nekadašnjih Seoskih olimpijskih igara tokom leta, a da se veliko finale najuspešnijih seoskih mesnih zajednica održi tokom Smederevske jeseni.

Za učešće na ovogodišnjim igrama Savez sportova Smedereva nagradiće ove dve seoske mesne zajednice sportskom opremom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Featured