ZAPAŽEN PRVI OVOGODIŠNJI NASTUP NIKOLE STEVANOVIĆA – Sport u Smederevu
Connect with us

Uncategorized

ZAPAŽEN PRVI OVOGODIŠNJI NASTUP NIKOLE STEVANOVIĆA

Dok se u Obersdorfu nadmeću najbolji među najbolji u skijaškim skokovima, naš reprezentativac Nikola Stevanović krajem prošlog meseca, više nego uspešno, je odradio svoj prvi ovogodišnji nastup. Jedini srpski predstavnik u ovom sportu, koji već nekoliko godina trenira u Sloveniji, nastupio je na FIS kup takmičenju u Filahu u Austriji. Tokom dvodnevnog nadmetanja na skakaonici Vilahererena HS 98, sa startne kapije broj 8, za što bolji plasman nadmetalo se 65 skakača iz Nemačke, Poljske, Slovenije, Češke, Rusije, Amerike, domaćina Austrije i Srbije.

Nikola je prvog dana u ovakvoj konkurenciji zauzeo 46. mesto, a dan kasnije bio je bolje plasiran za dva mesta. Ostvario je skokove od 39 i 42 metra.

Na oba takmičenja Nikola je nastupe završio nakon prve serije. Plasmani nisu bili u prvom planu, jer su uslovi za pripremu i treninge na skakaonicama tokom prošle i početkom ove godine bili katastrofalni zbog pandemije COVID -19 i restrikcija putovanja. Nikola je uspeo da se u dva trening dana i dva takmičarska dana, zahvaljujući odličnoj bazičnoj tehničko-kondicionoj pripremi, odlično snađe na zahtevnoj 90-metarskoj skakaonici i ostvari 7 skokova, dva na treningu i pet u takmičenjima. Prethodna dva dana napravio je 38 skokova u četiri treninga na 60-metarskoj skakaonici koja mu u potpunosti odgovara. U narednom periodu nakon prolećne pauze prema kalendaru priprema sredinom proleća i tokom leta Nikolu očekuju pripremni treninzi u Sloveniji i FIS kampovima ako uslovi dozvole. Krajnji cilj su Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. – najavljuje Nenad, otac i trener Nikole Stevanovića.

burst

Glavni favoriti na takmicenju svakako su bili  domaći takmičari, Rombah Sebastijan, Jani Rajzenauer, Rupič Mark, Čeh Radek Ridl, Poljak Viktor Pekala  a u FIS kupu takmiče i poznatija imena iz Svetskog kupa, poput Riharda Frajtaga,Davide  Bresadole, Anze Semeniča i Štefana Hule.

Pobednici su oba puta bili domaći takmičari. Prvog dana na podijumu su bili Maksimilijan Ortner, Mert Francisko i Huber Stefan, svi iz Austrije. Drugog dana Ortner, Mert, Švan. Vodeći u FIS kupu je Maksimilijan Ortner sa 450 bodova.

Treba spomenuti da su na takmičenju nastupile i Nikoline klupske kolege, mladi  reprezentativci Slovenije, Mateuž Samec i Luka Robnik, iz SSK Ljubno BTC.

 

 

 

More in Uncategorized