ZAVRŠENA TAKMIČENJA U FIS KUPU U SKIJAŠKIM SKOKOVIMA – Sport u Smederevu
Connect with us

Uncategorized

ZAVRŠENA TAKMIČENJA U FIS KUPU U SKIJAŠKIM SKOKOVIMA

Na takmičenjima u FIS Kupu prvi put je i naša zemlja imala predstavnika koji je svoja dva debitantstka nastupa imao u Rastbuhelu (Nemačka) i Vilahu(Austrija) na takozvanim normalnim skakaonicama veličine 78 i 102 metra. Po prvi put se i naša zemlja našla na listi učesnika u ovom takmičenju jer je njen predstavnik Nikola Stevanović , koji ima samo petnaest godina, ostvario svoje prve plasmane na 75. 64. i 62. mestu. To ne predstavlja veliko ostvarenje ali nije za potcenjivanje u ovakvoj konkurenciji  – kaže za SDsport otac i trener Nenad Stevanović.

Prezadovoljan sam . Objektivno pokazao je svoj nivo, subjektivno, sigurno može bolje ali ne u ovom momentu. Uopšte nisam kritizer izuzetno poznajem ovaj sport i imao prilike da sada uporedim direktno Nikolu sa, u proseku, 3 godine starijim vršnjacima i vidim izuzetan napredak. Za godinu i po  Nikola će ravnopravno skakati u ovom takmičenju. Nikola je skakao rame uz rame sa selektiranim skakačima DPNC koji su prvi kandidati za mladi tim slovenačke reprezentacije. Ogromno pozitivno iskustvo. Trenutno su od nas bolji Rumuni i Bugari jer imaju starije selektiranu generaciju, inače će za par godina ako ovako nastavimo stvari biti bolje kod nas. Siguran sam 100 posto da ce Nikola biti u poenima naredne sezone. Imao je hrabrosti i volje da izađe na ledenu spuru stometarskih skakaonica gde su brzine takve da ih teško možes kontrolisati bez pravog skakačkog refleksa – smatra Nenad.

Na ovom takmičenju   učestvuju povremeni A reprezentativci najjačih nacija u ovom sportu, Nemačke, Norveške, Austrije, Slovenije, Poljske, Češke, Italije ali i predstavnici iz susednih država poput Rumunije, Bugarske, kao i predstavnici sa drugih kontinenata, Kanade, Koreje, SAD, Kine, Japana, ali i Turske, Letonije, Velike Britanije, Ukrajine, Estonije, pa se s pravom moze govoriti o ozbiljnom kvalitetu koje ovo takmičenje ima, bez obzira što nije u pitanju Svetski kup ili Kontinental kup.

Učešće na ovom takmičenju nije imalo za cilj da se ostvare maksimalni rezultati koje u ovom trenutku i nisu mogući,  vec da se uđe u konkurentno takmičenje da bi se i participiralo tamo gde je konkurencija zastupljena na približno sličan način kao i u Svetskom kupu – reči su trenera Nenada Stevanovića.

Iako su neka očekivanja bila velika, realno je bilo da ovi nastupi posluže kao merilo za dalje pripreme i razvoj našeg predstavnika u ovom sportu, koji vec od ovog leta  može da računa na ozbiljnije odmeravanje snaga sa pripadnicima juniorske generacije iz Evrope i Sveta na skakaonicama veličine HS 90 i 100 metara. Plan je, pored ostalog, učešće na nekim internacionalnim kampovima tokom letnjeg perioda – najavljuje Nenad Stevanović.

More in Uncategorized