Connect with us

RUKOMET

STAVLJENA TAČKA NA ŠESTI TROFEJ SMEDEREVA

Smederevo je prošle nedelje bilo rukometni centar Evrope. Kroz Požarevac, Kovin i Smederevo prodefilovalo je 160 ekipa iz 18 zemalja sa više od 3000 učesnika. Brojke i statistika nekada ne govore sve, ali u ovom slučaju su neminovne. Na deset otvorenih i zatvorenih terena u Smedereva, Kovinu i Požarevcu nadmetali su se dečaci i devojčice iz 17 evropskih i jedne zemlje iz Azije ( Indija).
Posle trodnevnih borbi, u kojoj je pobedio rukomet, oni najbolji su se radovali, poraženi malo tugovali, ali svi su obećali da će se vratiti u Smederevo. To je u prvi plan, po završetku poslednje utakmice rekao za SD sport predsednik RK Smederevo Nenad Martić.

– Mislim da je ovo do sada bio jedan od najbolje organizovanih turnira. Broj učesnika dovoljno govori. Želeli smo da sve protekne u najboljem redu i mislim da smo u tome uspeli. Svi naši gosti, otišli su iz Smedereva prepuni lepih utisaka sa željom da se vrate dogodine u naš grad. Primera radi, Pari sen Žermen koji će sledeće godine ovde odraditi pripreme i učestvovati na turniru. Moldavci, Litvanci u Ukrajinci su praktično zakazali dolazak naredne godine i to nas sve raduje jer je dokaz da radimo jednu zaista kvalitetnu stvar za klub, grad i čitav region. Mislim da radimo i veliku stvar za srpski rukomet. Žao mi je što to nije medijski propraćeno na pravi način, a sa druge strane mislim da smo zaslužili malo veću podršku i od Rukometnog saveza Srbije. Voleli bi da sledeće godine imamo još više ekipa, ali ovo je u ovom trenutku vrhunac kada govorimo o broju ekipa. Ima vremena da razmišljamo šta i kako dalje. Prvo da sve ovo sumiramo i da vidimo šta i kako dalje – naglašava Nenad Martić.
Za razliku od prošlih sezona, ceremonija svečanog otvaranja održana je u malom gradu smederevske Tvrđave i malo je reći da je bila impresivna. Više od hiljadu učesnika prodefilovalo je od Francuske kape ulicama Smedereva do Tvrđave gde je uz muziku i vatromet označen početak šestog Trofeja Smederevo.
– Zahvaljujem se svima koji su došli u naš grad, zahvaljujem se svima koji su pomogli da organizujemo Trofej Smedereva, a pre svega ljudim iz Kovina i Požarevca koji su ugostili jedan broj ekipa. Nadam se da ćete uživati u našem gradu i da će sve proteći u najboljem redu – rekao je okupljenim rukometašima i rukometašicama predsednik RK Smederevo Nenad Martić.
Šesti Trofej Smedereva bio je prilika da se obeleži i 60 godina postojanja Rukometnog kluba Smederevo. Na Svečanoj akademiji održanoj u Centru za kulturu uručene su plakete zaslužnima za razvoj rukometnog sporta u Smederevu.

Među nagrađenima su se našli Grad Smederevo, Miodrag Stepanović Sica, jedan od osnivača RK Smederevo, Prvoslav Aleksić, Slobodan Miletić, Dragoljub Kostić, Darko Šulkić, Jovica Petković, Goran Aleksijević, Nebojša Mišić, Miroslav Urošević, Sanja Panić, Svetlana Dumović, Emilija Erčić i Nenad Maksić. Plakete su posthumno dodeljene Svetislavu i Radoslavu Uroševiću.
– Pozdravljam sve učesnike Trofeja i čestitam Nenadu Martiću na još jednom odlično organizovanom turniru. Nadam se da ćete se svi lepo osećati u našem gradu – rekao je pored ostalog zamenik gradonačelnice Bojan Teofilović.
O prvim rukometnim koracima u Smederevu govorio je Miodrag Stepanović Sica i tom prilikom je podsetio da se hazena, preteča rukometa, pojavila u Smederevu daleke 1927. godine, a da je 5. septembra 1958. godine osnovan RK Budućnost, kao prvi klub u čitavom Podunavlju.

Prisutne je pozdravio i nekadašnji prvotimac Smedereva, Crvene zvezde, Preventa iz Slovenjgradeca i nekadašnji reprezentativac naše države Nenad Maksić.
– Želim da mlađim generacijama i njihovim trenerima, kao i roditeljima kažem da je najbitnije da nikada ne zaborave gde su počeli da igraju. To je vrlo bitno za njihovu dalju karijeru. Nadam se da će za deset godina, kada se bude slavilo 70 godina postojanja kluba ovde stajati upravo dečaci i devojčice koje sada nose boje Rukometnog kluba Smederevo. Talenta ima i ne sumnjam da će se naš klub jednog dana vratiti tamo gde mu je i mesto – rekao je Nenad Maksić.
Predsednik kluba zahvalio se svima koji su uveličali 60. rođendan kluba, a naročito Maksiću koji mu je pre nekoliko godina poverio brigu o klubu, a onda je dodao da se nada da za smederevski rukomet slede bolji dani.
– Zahvaljujem se nagrađenima jer da nije bilo njih ne bi danas imali ovakav rukomet u Smederevu. Mislim da smo na dobrom putu i očekujem da uskoro ponovo budemo bitan faktor na srpskoj rukometnoj sceni – naglasio je Martić.

ŠTA DRUGI KAŽU O TURNIRU

Željko Vabec – trener Papasideris Koropi Grčka
Mi smo vrlo dugo u Grčkoj i pokušavamo nešto novo da uradimo na naš način. Ovde smo sa jednom dobrom generacijom jer smo želeli da vidimo kako će izgledati u okršajima sa drugim stilovima rukometa i da vidimo gde smo. Čak su sa nama i roditelji. Bili smo smešteni u Deliblatu i mogu da kažem da nosimo lepe utiske. Turnir je odličan, mnogo dobrih ekipa i nadam se da ćemo naredne godine doći sa još više ekipa.

Darko Kojić – trener mlađih selekcija RK Smederevo
Osvojili sa 2008. godištem treće mesto i mislim da smo mogli bolje. Podbacili smo u polufinalu, ali šta je tu je. Naša ekipa 2007. godišta odigrala je fantastičan turnir i na kraju smo bili treći, što je odličan rezultat. Dobar turnir za nas i prava je šteta što nema više ovakvih turnira.
Ilija Anđelković, trener RK Krim.
Utisci su uglavnom pozitivni. Bilo je manjih propusta, ali je ovo generalno super stvar, pre svega za decu. Nisu sve utakmice bile lake, dobar je kvalitet ekipa i nadam se da ćemo se videti sledeće godine
Alen Mihalj – trener Škole rukometa Slovenjgradec
Ja se ovde osećam kao kod kuće. Ovde sam peti put, utakmice su bile odlične, stekli smo nova iskustva i malo sam iznenađen da su nam četiri ekipe izborile plasman u finale. Ja se nadam da ćemo se opet videti sledeće godine i sve pohvale za našeg prijatelja Nenada Martića. Želeo bih da se zahvalim i ljudima iz Mladog radnika koji su nam pozajmili golmana koja nam je umnogome pomogla da u 2005. godištu osvojimo srebrnu medalju.

Miloš Zdravković, trener RK Partizan.

Zadovoljni smo organizacijom turnira koji je, po mom mišljenju, bio iznad svih očekivanja. Prvi put sam ovde. Konkurencija je bila fenomenalna i zato su nam utisci prelepi. Nadam se da ću se pojaviti u Smederevu sledeće godine.
Željko Pešut, trener ŽRK Sisak.
Nama je ovo drugo učešće na turniru. Prošle godine bili smo prvi, a sada smo drugi. Prezadovoljni smo smeštajem, ljudima u Smederevu i nadam se da ćemo se videti sledeće godine. Bila je mnogo dobrih ekipa i jakih utakmica.
Miša Drafor – trener RK Dinamo
Ovo je sjajan turnir i zahvaljujem se Neši što je organizovao jedan ovakav turnir koji okuplja ovoliki broj inostranih ekipa. U nekim momentima sam se osećao kao da sam u inostranstvu. Siguran sam da ću se uvek odazvati pozivu na ovaj turnir.

Gor Robert, trener PIK Seged.
Mi smo ovu ekipu okupili pre pet nedelja i zadovoljan sam njihovim nastupom u Smederevu. Nemam zamerki na organizaciju turnira, imali smo nekoliko jakih utakmica i nadam se da ćemo se videti sledeće godine.
Renis Zornada, trener RK Buzet.
Prvi put smo u Smederevu, iako smo to želeli mnogo ranije da uradimo. Sada nam je grad pomogao i došli smo sa dve ekipe. Turnir je dobar, jak… nemamo nijednu primedbu. Velika nam je želja da postanemo tradicionalni gosti u Smederevu.
Miloš Pantović, trener RK Smederevo.
Uzeli smo srebro u 2001. godištu i bronzu u 2002. godištu. Odličan rezultat za smederevski rukomet. Radili smo vredno mesec dana i ovo je u ovom trenutku naš maksimum. Imali smo i peh da nam je nekoliko igrača iz 2002. godišta igrali za godinu dana stariju selekciju. Mislim da je to na kraju  uzelo dana u finalu protiv ekipe iz Slovenije. Ovo je veliki podstrek za njih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in RUKOMET