Andrija Jevtić i Miroslav Jovanović okončali su juniorsko prvensttvo Evrope, koje je danas završeno u Beogradu na Adi Ciganliji na 13. mestu, prvo u C finalu. Posada smederevskog dubl skula imala je ambicije za mnogo bolji plasman, koji po kvalitetu zaslužuju, ali je plaćen danak povredi koju je desetak dana prve šampionata Evrope zaradio Miroslav Jovanović.

U svojoj kvalifikacionoj trci Andrija i Miroslav bili su solidni u prvih 500 metara. Kada su se nakon toga odlepili Španci i Poljaci, koji su obezbedili direktan plasman u polufinale, naš dubl skul je u relativno laganom ritmu doveslao do cilja u vremenu 7:15,29. U popodnevnom repesažu sve do petstotina metara pred ciljem bili su treći i u igri za plasman u polufinale. Nažalost, u finišu je izostalo svežine i na kraju su morali da se zadovolje četvrtom mestom sa vremenom 7:04,00. Plasman u polufinale obezbedile su posade Mađarske, Slovenije i Estonije.

Najbolju trku, bar vremenski gledano, smederevski dubl skul odveslao je u C finalu rezultatom 6:50,26. Naša posada vodila je od starta trke, ali je do prvog mesta u C finalu stigla sa 0,7 desetinki prednosti u odnosu na dubl skul Rumunije. Sa ovim rezultatom bi u B finalu zauzeli odlično četvrto mesto, a u A finalu bi bili peti.

– Danas je bilo mnogo lakše za veslanje. Nije bilo kontra vetra, ušli smo opušteno u trku u kojoj smo vodili od početka do kraja. Probali su Rumuni u finišu da nas prestignu, ali mi smo odbili njihov nalet – rekao je za SDsport Andrija Jevtić.

Ovogodišnje evropsko prvenstvo za juniore okupilo je 426 veslača i veslačica iz 27 evropskih zemalja koji su se borili za medalje u 14 disciplina. Najveći broj predstavnika imali su Rusi i Rumuni sa 13 posada, Francuska je imala 10, a Srbija, kao domaćin, devet posada.

Veslački savez Srbije, organizator takmičenja, još jednom je bio na visini zuadatka, pa čak ni nevreme, koje je pogodilo Adu Ciganliju u subotu u podnevnim satima, nije moglo da pokvari utisak da se domaćin maksimalno potrudio da šampionat protekne u najboljem redu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *