ANDRIJA I MIROSLAV SUTRA IZLAZE NA REGATNU STAZU EVROPSKOG PRVENSTVA ZA JUNIORE U BEOGRADU – Sport u Smederevu
Connect with us

Featured

ANDRIJA I MIROSLAV SUTRA IZLAZE NA REGATNU STAZU EVROPSKOG PRVENSTVA ZA JUNIORE U BEOGRADU

Beograd će 26. i 27. septembra biti domaćin najvećeg sportskog takmičenja u Srbiji ove godine, s obzirom na to da će predstojećeg vikenda na Savskom jezeru biti održano Evropsko prvenstvo za juniore u veslanju. Zbog pandemije koronavirusa mnoga velika sportska nadmetanja su otakazna ili odložena, računajući i Olimpijske igre, ali zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji, upravo će veslanje biti sport koji će otvoriti vrata Srbije jednom velikom međunarodnom takmičenju kakav je šampionat Evrope.

Prema trenutnom stanju prijava, čak 426 veslača i veslačica iz 27 evropskih zemalja uzeće učešće na prvenstvu Starog kontinenta, na kojem će se boriti za medalje u 14 disciplina. Najveći broj prijava stiže iz Rusije i Rumunije, koje će imati predstavnike u 13 disciplina, a prate ih Francuska sa učesnicima u 10, odnosno domaćin Srbija sa učesnicima u devet disciplina.

Boje naše zemlje i Veslačkog kluba Smederevo braniće u dvojcu bez kormilara Andrija Jevtić i Miroslav Jovanović. Višestruki državni prvaci, učesnici mnogobrojnih internacionalnih takmičenja pokušaće da, u vrlo jakoj konkurenciji, dođu u priliku da se bore za osvajanje jedne od medalja. Dobri rezultati tokom priprema ulivaju optimizam.

Kao kuriozitet FISA ističe i da je, zbog pandemije kovida-19, ovo Evropsko prvenstvo u Beogradu tek drugo međunarodno takmičenje ovakvog ranga na vodi u svetu ove godine, što svakako može da služi našoj zemlji na ponos. Pre ovog EP održan je i šampionat Starog kontinenta za mlađe seniore (do 23 godine starosti), početkom septembra u nemačkom Duizburgu.

Prve trke na Evropskom prvenstvu za juniore u Beogradu počinju u subotu, 26. septembra u 9.30 časova, a prepodnevni program završava se kvalifikacionom trkom muških osmeraca u 11.55. Popodne su na programu repesaži, i to od 14 časova, dok je poslednja trka na programu u 15.25.

Nedelja, 27. septembar, rezervisana je najpre za polufinala od 9 časova, dok su od 11 na programu C finala (za plasman od 13. do 18. mesta). Trke B finala (za plasman od 7. do 12. mesta) biće veslane od 11.30, dok su najznačanije trke, one za raspodelu medalja, na programu od 12.26 časova, da bi tačku na šampionat Evrope stavili muški osmerci, finalom koje počinje u 15 časova.

Što se tiče ekipa koje će predstavljati Srbiju 26. i 27. septembra na Adi Ciganliji, našu reprezentaciju čini devet posada:

– Skif (Ž): Svetlana Milošević
– Dvojac (M): Nikola Kolarević, Darko Mališić
– Dubl skul (Ž): Anđa Simić, Ksenija Kaluđerović
– Dubl skul (M): Andrija Jevtić, Miroslav Jovanović
– Četverac (M): Dejan Jezdimirović, Đorđe Gruber, Dušan Belić, Ranko Samardžija
– Četverac skul (Ž): Maja Mišljenović, Nikolina Đorđević, Marija Jakovljević, Maša Bugraski
– Četverac skul (M): Jovan Ljuna, Predrag Cvetković, Nikola Stevanić, Boško Kostić
– Osmerac (Ž): Svetlana Milošević, Anđa Simić, Ksenija Kaluđerović, Maja Mišljenović, Nikolina Đorđević, Marija Jakovljević, Maša Bugraski, Andrijana Mijailović
– Osmerac (M): Igor Martinović, Matija Rajković, Milan Ibročić, Aleksandar Grbić, Aleksa Mohora, Marko Stefanović, Andreja Jevtić, Ognjen Srbinović, Aleksa Dimitrijević (kormilar)

Izvor: Veslački savez Srbije

More in Featured