KONTROLNO TAKMIČENjE ŠKOLE STRELjAŠTVA 2019/2020 – Sport u Smederevu
Connect with us

Featured

KONTROLNO TAKMIČENjE ŠKOLE STRELjAŠTVA 2019/2020

Polaznici Škole streljaštva u sezoni 2019/2020, prošle subote, imali su svoje prvo, kontrolno takmičenje. Njih deset, koji su završili osnovnu obuku na serijskoj vazdušnoj pušci, takmičilo se u stojećem stavu (20 dijabola). Najbolje rezultate postigli su Aleksa Nikolić iz Osnovne škole „Dimitrije Davidović“ 157 krugova, Strahinja Zlatanović iz OŠ „Ivo Andrić“ iz Radinca sa 153 kruga i Sava Urošević, učenik OŠ „Dositej Obradović“ sa 124 kruga. Među osmoro strelaca koji su se kasnije priključili Školi streljaštva, pa još uvek gađaju u sedećem stavu, najbolje rezultate imali su Mihajlo Urošević iz OŠ „Dositej Obradović“ sa 117 krugova, Lazar Lazarević iz OŠ „Dimitrije Davidović“ iz Seona sa 115 krugova i Lazar Stojanović iz OŠ „Sveti Sava“ sa 115 krugova.


– Ovo nije ukupan broj dece koja su ove godine prošla kroz našu Školu streljaštva, koja je redovna aktivnost u Streljačkoj družini „Smederevo“. I nisu svi bili na kontrolnom takmičenju. Sezona je bila krajnje neobična iz svima poznatih razloga. Prekidana je u vreme vanrednog stanja kada smo imali i mere policijskog časa. Po ukidanju vanredne situacije jedan deo polaznika Škole streljaštva se vratio, a dolazili su i novi. Zato sada imamo strelce koji su na različitim nivoima obučenosti. Ovi koji sada pucaju iz stojećeg stava kandidati su za takmičare družine u najmlađoj, pionirskoj kategoriji. Odziv devojčica je malo manji nego dečaka. Ono što ipak, najviše raduje kod ove generacije dece je upravo upornost koja ih krasi, ali i njihove roditelje koji su ih strpljivo čekali ispred strelišta u vreme kada smo treninge organizovali sa po 4 strelca i jednim trenerom u svakom terminu tokom vanredne situacije u gradu u julu i avgustu – kaže Marija Aničić, portparol družine i dodaje: – Jako važna činjenica je i ta što su nam deca iz svih škola sa teritorije grada Smedereva, ali i iz nekoliko okolnih sela: Radinac, Seone, Skobalj, Mihajlovac i Vučak.
Škola streljaštva, namenjena deci uzrasta od 10 godina, nastavlja se i u novoj sezoni. Upis novih članova za takmičarsku 2020/2021. godinu vrši se utorkom i četvrtkom od 18 do 20 časova.
Stariji od 18 streljaštvom se mogu baviti rekreativno, a na raspolaganju su im tri vrste vazdušnog oružja: serijska vazdušna puška, standardna vazdušna puška ili vazdušni pištolj.

Na Strelištu u Smederevu za kraj septembra planirana su dva važna takmičenja iz kalendara Streljačkog saveza Srbije, koja su odložena u martu i aprilu. O njihovom održavanju odlučiće se u skladu sa preporukama Streljačkog saveza Srbije i aktuelnom situacijom u našem gradu. Pre toga trebalo bi da se održi i završno takmičenje 12. Smederevske lige u streljaštvu, odnosno deveti Smederevski kup, koji je takođen odložen u maju.

More in Featured