MLADOM RADNIKU OTVORENA VRATA SUPER A LIGE – Sport u Smederevu
Connect with us

Featured

MLADOM RADNIKU OTVORENA VRATA SUPER A LIGE

Nazire se rasplet u rukometnom sportu u Srbiji. Čak i ako predloženi zaključci Zajednice klubova Super B lige Srbije ne prihvati Rukometni savez Srbije, više je nego sigurno da ovakvi stavovi mogu da budu deo odluke čelne srpske rukometne kuće jer je, bar se tako čini u ovom trenutku, teško organizovati završetak sezone za Super A i Super B ligu.

U zaključku se pored ostalog kaže trenutno ne postoji ni jedan vid garancije od strane Državnih organa, niti od strane nadležnih Ministarstva, da se prvenstvo uskoro može nastaviti, a da to neće narušiti zdravlje i ugroziti bezbednost svih sportskih činilaca.

Gledajući sa aspekta sporta i fer-pleja, teren je jedino mesto koje treba odlučiti o plasmanu ekipa učesnika u započetom takmičenju. Međutim, u ovom trenutku sport nažalost nije prioritet, već su to životi i zdravlje ljudi. Na osnovu svega gore navedenog, nije realno razmišljati o bilo kakvim ozbiljnijim pripremama, koje su neminovne za povratak u formu za veći broj utakmica, jer postoji rizik da bi došlo do povrede igrača usled duge pauze – kaže se pored ostalog u zaključku Zajedniceklubova Super B lige Srbije.

Zato je Zajednica klubova Super B lige predložila RSS prekid i poništenja svih takmičenja u sezoni 2019-2020. Ipak, u zaključku pored ostalog stoji da se Upravnom odboru RSS predloži pet liga u superligaškom nadmetanju (Super rukometna liga-muškarci (SRLM) koja broji 16 klubova, – jedna Super rukometna liga-žene (SRLŽ) koja broji 12 klubova, – jedna Super B rukometna liga-muškarci Sever-Centar (SBRLM) koja broji 12 klubova, – jedna Super B rukometna liga-muškarci Istok-Zapad (SBRLM) koja broji 12 klubova, – jedna Super B rukometna liga-žene (SBRLŽ) koja broji 12 klubova)

Klubovi koji će učestvovati u baražu za popunu ovih liga, pored prijave, moraće da dostave dokaz o uplati depozita od 400.000 dinara što bi predstavljalo garanciju za nastup na baraž utakmicama. Celokupan iznos biće vraćen prvog radnog dana po odigravanju utakmica. Predložen je i termin odigravanja utakmica, od 26. do 28. juna.

To praktično znači da će Mladi radnik iz Radinca, kao trenutno trećeplasirani tim Super B lige Srbije imati priliku da se kroz baraž mečeve domogne elitnog  ranga takmičenja. Kako sada stvari stoje rivali Radinčankama biće Radnički iz Kragujevca, Bor i Pančevo. Tri najbolje ekipe sa ovih kvalifikacija popunili bi dogodine upražnjena mesta u Super A ligi Srbije. Otežavajući faktor, kada su devojke iz Radinca u pitanju, su finansije.

Klub je dobio nešto više od 2.000.000 dinara za ovu godinu. To je bilo nedovoljno za Super B ligu, a troškovi su još veći u stepenu takmičenja više. Sa druge strane, postoje i nagomilani dugovi koji dodatno otežavaju funkcionisanje kluba. Olakšavajuća okolnost je činjenica da trener Jovica Petković u ovom trenutku može da računa na sve igračice. Da li će i koliko biti spremne za baraž mečeve, ukoliko se obezbede neophodna sredstva, zavisiće od mnogo faktora. Najpre o uslova za treniranje, a potom i od školskih obaveza devojaka koje treniraju u rukometnom klubu Mladi radnik.

 

More in Featured