Connect with us

ATLETIKA

POČELO BALKANSKO PRVENSTVO U SMEDEREVU

U Smederevskoj Tvrđavi u subotu je počelo 74. Balkansko prvenstvo u atletici za seniore i seniorke. Učestvuju atletičari iatletičarke iz 19 zemalja, a sve učesnike danas je u popodnevnim satima, obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ovom velikom događaju prisustvovali su i ministar za omladinu i sport Vanja Udovičić, predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović, potpredsednik Balkanske atletike  Slobodan Branković i gradonačelnik Smedereva Jovan Beč.

Takmičenja na novoizgrađenom atletskom stadionu počela su u jutarnjim satima, a ceremoniji svečanog otvaranja, u popodnevnim satima prisustvovao je, pored Jevrosimovića, Brankovića i gradonačelnika Jovana Beča i predsednik evropske atletike Dobromir Karamarinov.

Srbija je zemlja atletike i ponosni smo što je takmičenje ovde. Srećno svima danas i sutra, na Olimpijskim igrama. Ovde u Srbiji atletika ima budućnost zbog svih mogućnosti koje se pružaju. 2017. smo imali najbolje EP u atletici ikada, nadam se da će i SP sledeće godine biti najbolje organizovan u istoriji – rekao je Karamarinov.

Prisutnima se obratio i Sloobdan Branković koji je istakao da je ponosan što se ovakvo takmičenje održava u ambijentu smederevske Tvrđave i nastavio.

Povezali smo istoriju, budućnost i prošlost. Srbija je bogata sa svojom istorijom i mi želimo kroz sport da promovišemo prave vrednosti. Hvala svima koji su nas podržali, gradu Smederevu, Ministarstvu omladine i sporta, Srbiji, gradu Beogradu, sponzorima… Srećno svim sportistima i da odu kući sa lepim uspomenama”, naglasio je Branković.

Balkansko prvenstvo, 74, po redu, na kome učestvuje 19 zemalja, otvorio je predsednik Srpskog atletskog saveza veselin Jevrosimović.

Dobrodošli na 74.  Balkanske igre. Ovo je otvaranje i jednog od najlepših stadiona. Dugujem veliku zahvalnost onima koji su najviše pomogli da održimo jedno ovako veliko takmičenje. Hvala svim sponzorima koji su učestvovali sa 60 odsto kapitala i državi koja je dala 40 uz SAS, Vladi Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću koji je danas obišao stadion. Ovim želim da proglasim Igre otvorenim, srećno.

Balkanijada je jedno od najmasovnijih atletskih takmičenja i biće dobra prilika da se naša zemlja, odnosno Beorad, pripreme za organizaciju Svetskog atletskog dvoranskog prvenstva u martu 2022. godine.

Prvog dana takmičenja naša reprezetacija osvojila je osam medalja, dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane.

FOTO: Srpski atletski savez

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ATLETIKA