POČINJE 12. SMEDEREVSKA LIGA U STRELJAŠTVU – Sport u Smederevu
Connect with us

Featured

POČINJE 12. SMEDEREVSKA LIGA U STRELJAŠTVU

Prvo kolo 12. Smederevske lige u streljaštvu, održaće se u petak 27. decembra od 18.00 časova.
Liga je jedinstvena po tome što u istoj konkurenciji okuplja mlade talente, legende sportskog streljaštva i rekreativce koji se takmiče serijskom vazdušnom puškom.

Najuspešniji takmičar je Novica Petrović koji je ukupni pobednik svih 11 dosadašnjih liga, a sa osam održanih kup takmičenja ima 6 pobeda. Ekipno u muškoj konkurenciji najviše titula imaju timovi „Kore Mig“ i „Juteks“ po tri i „Želvoz“ dve.

Kod dama najtrofejnija je Milena Kitić sa 4 uzastopne titule od početka lige 2009. pa do 2012. Jelena Tasić je pobeđivala tri puta. Kitićeva ima i dve titule sa Smederevskog kupa, kao i Marija Aničić i Mladena Ristić. Milena Kitić je prestala da nastupa u ligi iz zdravstvenih razloga, ali je uvek tu podrži i navija za sve svoje nekadašnje klupske kolege i prijatelje. Najbolja ženska ekipa je „New Press“ sa četiri titule i Policijska uprava sa dve. JKP „Vodovod“ je preduzeće koje je redovno uzimalo učešće u ligaškom takmičenju u streljaštvu sa oba tima, muškim i ženskim, iako u svojim redovima nisu imali nijednog člana koji je imao bilo kakvog iskustva u ovom sportu, osim nastupa na radničkim sportskim igrama. ZC „Sveti Luka“ je takođe, nastupao sa obe ekipe, a ženska, koju su predvodile Tatjana Đorđević i Vesna Nešić, uvek je bila u konkurenciji za medalje. „EPS“ je u svojoj ekipi imao odlične pojedince Sašu Mišića i Novicu Popovića, koji su svojim sjajnim rezultatima ekipu stalno držali u vrhu. Sindikat Železare, kasnije HBIS redovni je učesnik lige u obe kategorije. Vredi još istaći da su učešće u ligi uzimali i Opština odnosno Gradska uprava Smederevo, SUD, Okružni zatvor, Sportska hala i mnogi drugi, a od 2016. zvanično i strelci iz Aranđelovca, koji su za samo dve godine uspeli da postanu jaka konkurencija domaćim takmičarima i time podignu ukupan nivo lige i takmičenje učine neizvesnijim i dinamičnijim. Ove godine učestvovaće i strelci iz novoformirane Streljačke družine „Jasenica“ iz Smederevske Palanke.

Rekord lige je 193 kruga, koji je postavio Novica Petrović u petom kolu sedme Smederevske lige, a izjednačio ga u trećem kolu u prošloj ligi. Kod seniorki Mladena Ristić je u poslednjem kolu desete lige ubila 189 krugova. Pored gore pomenutih Novice Petrovića i Marije Aničić, svih jedanaest dosadašnjih liga sa velikim uspehom pucali su još i Borivoje Provčin i Dragan Florić. Milutin Jovanović, Dragan Simić i Božin Stepanoski su licencirane sudije Streljačkog saveza Srbije koje su sudile svih 11 dosadašnjih liga, a zajedno sa svim ostalim sudijama rade to besplatno!
U sklopu lige je i završno veče sa proglašenjem pobednika, a organizator obezbeđuje pehare, medalje i diplome za najbolje tri ekipe, kao i za najbolja tri pojedinca u muškoj i ženskoj kategoriji.

Pojedinci i ekipe, u muškoj i ženskoj konkurenciji, imaju pravo nastupa na svih sedam kola, a pet najboljih rezultata bodovaće se za konačan plasman u pojedinačnoj i šest u ekipnoj konkurenciji. Strelci se takmiče po pravilniku Streljačkog saveza Srbije za disciplinu serijska vazdušna puška 20 dijabola. Plasman u finale za Smederevski kup obezbediće 8 najboljih pojedinaca u obe kategorije, koji će zatim nastupati i u mešovitim parovima. Finale kupa i takmičenje u mešovitim parovima održaće se po pravilima iz međunarodnog programa, odnosno po sistemu eliminacija.
Ligu organizuju Streljačka družina „Smederevo“ i Streljački klub „Heroj Srba“, pod pokroviteljstvom Streljačkog saveza Smedereva.

 

More in Featured