SARAJLIJE PRVE, SMEDEREVCI DRUGI, A KINEZI TREĆI NA PRVOM 3X3 TURNIRU U SMEDEREVU – Sport u Smederevu
Connect with us

basket 3x3

SARAJLIJE PRVE, SMEDEREVCI DRUGI, A KINEZI TREĆI NA PRVOM 3X3 TURNIRU U SMEDEREVU

Smederevo je u subotu, po prvi put, ugostilo učesnike Roda prvenstva Srbije u 3×3 basketu. Na dva terena, postavljena specijalno za ovu priliku na glavnom Gradskom trgu, ljubiteljima ovog sporta, koji će debitovati naredne godine na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavilo se 13 seniorskih i tri juniorske ekipe. Turnir je imao i međunarodni karakter jer su nastupale i ekipe iz Kine (reprezentacije Kine igrači do 23 godine), Makedonije i Bosne i Hercegovine. Smederevo je na ovom turniru imalo četiri ekipe, a dve su se plasirale u eliminacione borbe.

 U kasnim večernjim satima veliko finale, u kome su snage odmerili Sarajevo i Anonimusi, ekipa iz Smedereva (Stojanović, Torbica, Kostić i Šparović), pratilo je nekoliko stotina ljubitelja uličnog basketa. Nažalost, njihova podrška nije bila dovoljna da Anonimusi zabeleže pobedu. Sarajlije su u vrlo neizvesnoj  i uzbudljivoj završnici  slavili pobedu rezultatom 18:17. Smederevci su na putu do finala, u kome im je u finišu ponestalo snage, u grupi savladali ekipe Skalioni i Broks, u četvrtfinalu su bili bolji od smederevske ekipe Wash and go, koji su sačinjavali uglavnom mladi košarkaši Smedereva, a u utakmici za ulazak u finale su, relativno lako, pobedili kinesku reprezentaciju sa 19:14.

Treće mesto pripalo je kineskoj reprezentaciji do 23 godine, a četvrto sedmnostrukim osvajačima turnira u Srbiji ekipi Armagedon. U juniorskoj konkurenciji pobedila je ekipa Smederevo 1953 koja je u finalu bila bolja od Armagedon juniora iz Smederevske Palanke.

Turnir u Smederevu opravdao je očekivanja organizatora, ali i učesnika koji iz našeg grada nose lepe uspomene. Inicijativa Saveza sportova Smederevo da se ovako nešto organizuje u Smederevu prihvaćena je od gradskih vlasti, a Nacionalni sportski savez 3×3 oduševljen je ambijentom na gradskom trgu. Slike sa terena i drona to najbolje potvrđuju.

Nagradni fond za ovogodišnji turnir bio je 160.000 dinara, 120000 za prvo, 20000 za drugo i 10000 za pobednika u juniorskoj konkurenciji. Trećeplasirana ekipa u seniorskoj konkurenciji dobila je večeru u nekom od smederevskih restorana.

Tokom posete Smederevu čelni ljudi Nacionalnog sportskog saveza 3×3 su u razgovoru sa rukovodstvom Saveza sportova Smederevo izrazili želju da se prvo Balkansko prvenstvo u 3×3 basketu organizuje u smederevskoj Tvrđavi, odnosno Malom gradu.

 

More in basket 3x3