Connect with us

basket 3x3

SMEDEREVO I OVE GODINE DOMAĆIN 3X3 TURNIRA U BASKETU

Košarkaški savez Srbije, shodno instrukcijama dobijenim od nadležnih institucija, posle pauze zbog pandemije Korona virusa ponovo organizuje zvanično košarkaško takmičenje – Roda 3×3 prvenstvo Srbije. Do sada je prijavljeno i potvrđeno 30 turnira, a očekuje se da broj bude i veći. Za ljubitelje ovog sporta najbitnije je da će naš grad i ove godine biti domaćin i organizator jednog od turnira. Planirano je da se turnir održi 18. ili 19. jula, ali nije isključeno da dođe do promene termina. Ove godine svi turniri će biti emitovani na Youtube kanalu KSS.

Najbolje srpske basket ekipe učestvovaće na velikom broju domaćih turnira, što prethodnih godina nije bio slučaj, jer su se poklapali sa terminima FIBA međunarodnih turnira, koji se ove godine neće organizovati pre 15. avgusta 2020. To znači da je pred nama  možda i najjača 3×3 svetska nacionalna liga…

– Očekuje nas organizacija ovog velikog 3h3 takmičenja, nemamo dilemu da će sve biti na vrhunskom nivou, kao i do sada. KSS će se maksimalno potruditi da sve prođe u najboljem redu. Želimo da podignemo ovaj sport na još viši nivo i omogućimo ljudima širom Srbije da vide zašto je 3h3 basket postao novi olimpijski sport – rekao je predsednik KSS Predrag Danilović.

Zvanični kalendar turnira svih kategorija (A, B i C) još nije zaključen. Poznata su prva tri turnira A kategorije. Karavan kreće iz Sremske Mitrovice 13. juna, nedelju dana kasnije najbolje ekipe sele se u Kragujevac, a 27. juna domaćin je Beograd.

Za sada, poznat je raspored prva tri turnira A kategorije:

13. jun: Sremska Mitrovica.

20. jun: Kragujevac.

27. jun: Beograd („Beli dvor“).

Tradicionalni „Kup Dejana Dimitrijevića“ planiran je za 15. avgust na Zlatiboru, a finalni turnir Roda 3h3 prvenstva Srbije za 5. septembar 2020.

Poznati su i svi gradovi u kojima će se održati 3×3 turniri u okviru Roda 3×3 prvenstva Srbije: Sremska Mitrovica, Kragujevac, Beograd, Kruševac, Novi Sad, Niš, Subotica, Čačak. Leskovac, Aleksinac, Paraćin, Vrnjačka Banja, Stara Pazova, Priboj, Lapovo, Krupanj, Novi Pazar, Svilajnac, Svrljig, Požarevac, Bela Palanka, Banatski Karlovac, Bajmok, Smederevska Palanka, Smederevo, Sokobanja, Babušnica, Ljig, Lazarevac.

U „Kući košarke“ je održan sastanak sa najbolje rangiranim svetskim ekipama i igračima, predstavnicima šest najviše rangiranih srpskih ekipa na svetskoj rang listi, predstavnicima ekipa Liman, Novi Sad, Zemun, Olimp, Ub i Ralja, koji su izneli sugestije i potvrdili učešće u Roda 3h3 prvenstvu Srbije.

Četiri velika partnera KSS u ovom takmičenju, kompanije Roda, Triglav, Rajfajzen i Laško, i ove godine će podržati organizaciju ovog 3h3 prvenstva, kao i ostali sponzori KSS.

Samo da podsetimo, prošlogodišnji turnir u Smederevu okupio je 13 seniorskih i 3 juniorske ekipe. Turnir je imao i međunarodni karakter jer su nastupale i ekipe iz Kine (reprezentacije Kine igrači do 23 godine), Makedonije i Bosne i Hercegovine. Smederevo je na ovom turniru imalo četiri ekipe, a dve su se plasirale u eliminacione borbe. Prvo mesto pripalo je ekipi Sarajeva koja je u finalu, posle velike borbe savladala Anonimuse iz Smedereva za koje su nastupali Stojanović, Torbica, Kostić i Šparović. Turnir je izazvao veliko interesovanje naših sugrađana, a završne mečeve pratilo je više od hiljadu ljubitelja 3×3 basketa. Nema razloga da tako ne bude i ove godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in basket 3x3