Connect with us

STRELJAČKA DRUŽINA SMEDEREVO

VELJKU SREBRO U FINSKOJ

Juniorska reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju u desetoj Evropskoj ligi mladih vazdušnom puškom. Na finalnom turniru u Kisikaliju u Finskoj u finalnom odmeravanju snaga naša reprezentacija izgubila je meč za zlato od favorizovane ekipe Rusije, sa rezultom 74 prema 46. Pored strelca Smedereva Veljka Ilića, u sastavu juniorske reprezentacije Srbije bili su Marija Kolarević iz Streljačke družine „Jedinstvo“ iz Stare Pazove, Marija Zavišić iz Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda i Đorđe Savić iz Streljačkog kluba „Oko sokolovo“ iz Kosjerića.
U pojedinačnim duelima meča za zlato postignuti su sledeći rezultati: Marija Kolarević – Tatjana Harkova 15:25, Marija Zavišić – Polina Balotkova 15:25, Veljko Ilić –Aleksandar Vasiljev 16:24.
– Objektivno gledano, Rusi su kvalitetnija ekipa. Naše strelce je stigla trema i to je prevagnulo u korist ruske ekipe, koja je znatno iskusnija, a u svom sastavu ima i finaliste evropskih prvenstava. Generalno sam zadovoljan onim što je ekipa pokazala, iako su rezultati mogli da budu malo viši – kazao je trener Ivan Manojlović i dodao da je ovaj uspeh rezultat dobrog plana stručnog štaba reprezentacije.
Grupna faza takmičenja za naše strelce počela je mečom protiv domaćina Finske koji je Srbija je dobila ubedljivim rezultatom od 18:6. U našem timu su gađali Marija Kolarević, Marija Zavišić i Veljko Ilić i svi su svoje protivnike pobedili istim rezultatom 6:2. U drugom kolu Srbija je ubedljivo savladala Švedsku sa 16:8 u poenima iz pojedinačnih duela. Marija Zavišić je Srbiji donela maksimalnih osam poena, jer je u sve četiri serije od po deset metaka bila uspešnija od rivala Markusa Ekdala. Marija Kolarević je pobedila Johanu Anderson sa 6:2, a Veljko Ilić izgubio od Džosefine Lindfros 2:6. Poslednji rival Srbije u A grupi bila je Mađarska selekcija. Meč je završen nerešeno 12:12, pa je odlučilo raspucavanje, u kome su naši severni susedi bili uspešniji.

Sa po dve pobede u našoj A grupi bile su tri reprezentacije, a plasman je određen prema ukupnom broju osvojenih poena. Sa najvećim brojem (46) poena naša reprezentacija je otišla u meč za zlato sa Rusijom koja je bila prva u grupi B, takođe sa 2 pobede i 46 poena, a u meč za bronzu sastale su se reprezentacije Švedske i Italije, a medalju je osvojio tim Italije sa 61 prema 59.
Srebro u Finskoj je treće odličje naše selekcije u Evropskoj ligi mladih, posle zlata 2009. godine i bronze 2017. godine. Smederevo je bilo domaćin finalnog turnira 2014. godine.
Evropska liga mladih, od sledeće sezone, odvijaće se po novim pravilima. Ekipu će, umesto mešovitog muško-ženskog tročlanog sastava, činiti dve takmičarke i dva takmičara. Domaćin će biti Mađarska, a turnir će se održati u Budimpešti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in STRELJAČKA DRUŽINA SMEDEREVO