ZLATNI LIBERO U SMEDEREVU – Sport u Smederevu
Connect with us

Featured

ZLATNI LIBERO U SMEDEREVU

Učenici smederevskih osnovnih i Tehničke škole imali su u prethodnih desetak dana jedinstvenu priliku da izbliza vide šampionski pehar koji je na Evropskom prvenstvu u Francuskoj osvojila naša odbojkaška reprezentacija. Svojevrsna promocija odbojke pokazala je da ovaj sport ima lepu perspektivu u našem gradu. Tokom boravka pehara u Tehničkoj  školi naš gost bio je libero Odbojkaške reprezentacije Srbije Nikola Peković. Dobra prilika da porazgovaramo o uspehu na Evropskom prvenstvu, novom selektoru i predstojećim kvalifikacijama za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Svi smo bili oduševljeni uspehom na Evropskom prvenstvu, međutim čini se da ono najvažnije tek sledi – kvalifikacije za Olimpijske igre. Propustili smo Igre u Riju. Sada su, posle zlata iz Pariza, velika očekivanja. Hoćemo li biti učesnici najveće sportske smotre?

Ja se iskreno nadam da ćemo se naći na Igrama jer je ova generacija na Evropskom prvenstvu pokazala da zaslužuje da bude učesnik Olimpijskih igara. Nama predstoje pripreme koje počinju 22. decembra za kvalifikacije koje će se održati od 5. do 10. januara u Berlinu. Neće biti lako jer su nam rivali izuzetno jake reprezentacije poput Francuske, Slovenije, Bugarske… Ovo što nas očekuje je jedno mini Evropsko prvenstvo. Biće nam teško u Berlinu kao i na Evropskom prvenstvu. U grupi smo sa Holandijom, Francuskom i Bugarskom. Posle ukrštamo sa grupom u kojoj se nalaze Slovenija, Belgija Češka i Nemačka.

Često se kaže da je lakše doći do medalje na Evropskom i Svetskm prvenstvu nego stići do Olimpijskih igara, upravo zbog ovog sistema kvalifikacija.

Čudno je da prvak Evrope mora da traži kartu za Olimpijske igre preko kvalifikacija. Međutim, šta je tu je. Nismo mi tu da sudimo o tome. Na nama je da igramo i da se potrudimo da se nađemo na Olimpijskim igrama. Daleko od toga da je bilo lako uzeti zlato na Evropskom prvenstvu. 

Da se vratimo na zlato koje niko nije očekivao.

Tačno tako. Kada smo odlazili nije bila nijedna novinarska ekipa da nas isprati. To nije ništa strašno, ali Slobodan Kovač je uneo neku novu energiju. kao i u svakom drugom sportu, kada dođe do promene trenera svaki igrač počne da daje mnogo više. Međutim,  Slobodan Kovač je doneo pozitivnu energiju i doneo neophodno samopouzdanje.  On nam je iz treninga u trening i iz utakmice u utakmicu ponavljao da smo najbolji i da će rezultat sam po sebi doći. Ni mi sami nismo znali koliko možemo. Išli smo iz utakmice u utakmicu i samopouzdanje je sa svakom pobedom bilo sve veće. To je svim ovim sjajnim momcima, poput Bate Atanasijevića, Uroša Kovačevića i svima ostalima koji us vrhunski odbojkaši, pomoglo da se kockice slože i rezultat nije izostao.

Najteže je bilo u meču sa Ukrajinom, koja ima jaku selekciju, ali ipak ne pripada kremu evropske odbojke. Mnogo je trebalo da im slomimo otpor.

Bili smo u četvrtfinalu, imali smo veliki psihološki pritisak. Nadomak smo polufinala i medalje. Znamo da su tada svi u zemlji očekivali pobedu od nas. Pritom, mnogi u našoj zemlji nisu znali koliko je kvalitetna ova mlada ekipa Ukrajine. Ta generacija ima nekoliko medalja sa svetskih prvenstava u mlađim selekcijama. Njihovo vreme tek dolazi. Oni su odigrali sjanu utakmicu, bili su rasterećeni jer je za njih utakmica protiv Srbije bila na neki način finalna utakmica. Imali smo taj početni grč, ali kada smo se opustili krenuli da igramo odbojku došao je taj rezultat.

Ispostavilo se da nam je ta utakmica bila najteža.

More in Featured